Site-ul guvernului ne-a inversat picioarele și nevestele

de Simona Catrina

Pe site-ul guvernului, există o trimitere la pagina DRP (Direcția Românilor de Pretutindeni), care e unul dintre departamentele sale țanțoșe. Pe respectivul website, se lăfăie un curs oficial de limba română. Te strici de râs, dar înainte de asta, te strici de-a binelea, fizic.

Dacă mergi la Capitolul A1, Lecția 6, găsești denumirea părților corpului. Au pus acolo o poză cu un băiete și din el pornesc niște săgeți cu bile-n capăt. Dacă apeși pe ele, o voce afectată îți spune cum se numește respectiva bucată de corp. Faci clic pe ureche, un domn zbiară ”ureche”. Faci clic pe gât, domnul zbiară ”spate”, dar mă rog, poate nu ne orientăm noi bine.

Ei, când faci clic pe piciorul drept, domnul strigă ”piciorul stâng”. Când faci clic pe piciorul stâng, domnul urlă ”piciorul drept”.

Zic: poate că se referă la stânga lui, nu la stânga mea. Așa că am făcut clic și pe mâini, dar alea erau la locul lor, stânga era în stânga, dreapta era în dreapta.

Deci, stimați cititori, în cursul oficial de limba română de pe site-ul guvernului, piciorul stâng e sub mâna dreaptă și mâna stângă e deasupra piciorului drept.

Iată link-ul, pentru conformitate, dar grăbiți-vă să vă umflați de râs, fiindcă după ce vor citi asta, vor corecta (cred).

http://www.dprp.gov.ro/elearning/capitole/lectie/a1/6

La lecția 4, cea despre gradele de rudenie, sunt niște mutre și, tot așa, niște săgeți pe care faci clic și un tip răcnește: mamă, tată, fiică etc. Ei, bine, aproape toate sunt pe dos, spre bunică scrie nepoată, spre tataie scrie soție, e o harababură de nedescris. Din când în când, mai e și câte ceva plasat corect, deci nu se poate spune că n-am bunghit eu logica săgeților.

http://www.dprp.gov.ro/elearning/capitole/lectie/a1/4

La snopul de lecții A2, Lecția 4, cică să faci clic pe poze cu legume și fructe, să-ți spună ei cum se numesc. Pe orice am apăsat, striga unul ”greșit”. Sus, în țeasta paginii, șade următorul text, că tot e curs oficial de limbă română, pe site-ul guvernului: ”Apăsaţi repetat pe butonul play pentru a auzi cei cere Alexandru vânzătorului. Alegeţi imaginea corectă.”

Cum, mă, ”cei cere”?! Aveți viruși care papă cratimele? Trec peste faptul că nu există niciun buton Play pe pagina aia.

http://www.dprp.gov.ro/elearning/capitole/lectie/a2/4

Să nu mai gogonăm ochii, așadar, când auzim câți somalezi dau șpagă ca să-și ia cetățenia română, fiindcă în mod corect n-ar lua-o în veci, mai ales după ce-ar da testul de limbă română, pe care se presupune că o învață din surse oficiale, vorb-aia. Cursul e realizat de Liga pentru Utilitate Publică și e finanțat de, ați ghicit, Guvernul României.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

 • http://twitter.com/podbal Grig Stănică

  M-am dus mai departe de atât.
  “T-……………(tu/a duce) împreună cu familia la concert?”

  Dau o ladă de bere cui găsește răspunsul corect. În limba română.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1317397711 Mira Berariu

   Cred ca ar fi fost “te-ai” duce, dar atunci de ce au scris doar “t-“?

 • Tepesvlad67

  pOLITICIENII SUNT MANA-N MANA CU INTERLOPII ,

  IAR jUDECATORII SI TREPADUSII LOR , aVOCATII ,

  Ii GASESC MEREU NEVINOVATI .

  iliescu – MINERIADELE , SE PUN BAZELE ACTUALEI CLASE POLITICE
  INFRACTOARE SI CLANURILOR DE INTERLOPI ;
  constantinescu – INFLORESC AFACERILE CLANURILOR DE INTERLOPI
  ALIATE POLITICIENILOR : TIGARETELE , FURTUL DE
  COMBUSTIBIL ,DEVALIZAREA DE BANCI SI FABRICI ;
  basescu – CONSOLIDAREA ALIANTELOR – CLANURI DE INTERLOPI
  SI POLITICIENI :TRAFIC DE ARME ,PERSOANE ;
  pOLITICIAN – CEA MAI MIZERABILA SI ORDINARA MESERIE
  jUDECATOR/aVOCAT –CEA MAI INFECTA, fără demnitate, lipsita de personalitate, care se pune în serviciul altuia,adesea înjositoare mESERIE.
  APARATI INFRACTORII PRIN COOPERAREA VOASTRA .
  CINSTEA NU SE POATE CUMPARA NICI MACAR CU BANII VOSTRII MURDARI