Burtiera cu burtă din perle veritabile

de Simona Catrina

Subtitrările, burtierele și benzile de informare a maselor din televiziuni sunt epocale. Zilele trecute, la una dintre Antene, titlul mare de la știri consta în ceva de genul ”Ponta dă declarații la cald”, iar dedesubt scria, aproape la fel de vizibil, ”El este acuzat că a exploatat sexual mai mulți minori”. Vă dați seama că știrea cu exploatarea n-avea nimic comun cu Ponta, însă atunci când un om mătură ecranul cu privirea, are un șoc. Poftim?!

E deja celebră faza cu emisiunea lui Ciutacu, de-acum o lună, titrată electric ”Badea și Ciutacu la Vorbe Grele”, sub care scria ”Cei doi au interdicție să părăsească țara”. Bineînțeles, cei opriți la graniță n-aveau nicio legătură cu protagoniștii emisiunii lui Ciutacu, dar alăturarea a fost superbă.

Știu, acum e o modă să pui titluri mari, care au cât de cât legătură cu ceea ce se vede pe ecran, sub care sunt știrile curente, țârâite pe o bandă mobilă. Nu încape toată știrea deodată pe ecran, așa că apar formulări de tipul ”Un proxenet a fost arestat la Timișoara”. Iar ulterior: ” El este acuzat că a exploatat sexual mai mulți minori”. Cele două propoziții/fraze apar pe rând, timp în care titlul emisiunii curente se lăfăie în ochii celor care, dacă mai și moțăie într-o democratică siestă, nu mai pricep nimic.

Dincolo de asta, Olimpiada a furnizat perloaie simpatice, de care sper că mă voi putea ocupa în zilele următoare, îmi pare rău că am fost și eu într-o mică vacanță (mă iertați) și n-am notat elucubrațiile cu lux de ghilimele și amănunte, însă vă cunosc și știu că anticipați corect: asemenea mărgăritare sunt de colecție.

Dincolo de asta, pe aproape toate posturile de știri, nu există nicio veste unde să nu găsești o greșeală mare cât inima ta. Cercetați micul și cristalul-lichidul ecran, veți descoperi porcării antologice. În această țară, sunt mulți oameni plătiți special pentru ca tot ceea ce apare la TV să arate ca o halcă corectă gramatical, dar fișa postului coincide cu fișa Postului Sfintei Mării, deci deficitul de proteine poate fi o circumstanță atenuantă.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!