Ce bombastic am fost și ce prim-ministru am ajuns!

de Simona Catrina

Căutând cu totul altceva, am dat zilele trecute, pe YouTube, de un interviu înduioșător al actualului premier Mihai Răzvan Ungureanu, pe care i l-a acordat în exclusivitate lui Titi Dincă de la TVR, în anul de grație 1998! Ha, ha, ha (vă rog să mă scuzați).

Tinerel, slăbănog, timid, cu un sacou cam mare, care-i atârna pe trupul încă necopt, MRU a fost întrebat de gazda-i ce părere are: sunt românii un popor tolerant din punct de vedere religios? Adică mai suportă și alte culte în afară de ortodoxism? Asta fiindcă, în scurt timp, urma să vină la București Papa Ioan Paul, știți.

La această întrebare simplă, iată ce-a slobozit MRU: ”Eu cred că trăim într-o condiție privilegiată, care în mod firesc, în mod normal, ar trebui să garanteze dialoguri interconfesionale. Ăăăă… ăăăă… locurile unde confesiunea este complet majoritară, acolo unde ajunge să satureze habitatul, acolo unde este sută la sută, trimite, obligă instituția confesională la raportări forțate față de exterior. Acolo unde nu există posibilitatea de a găsi diferența în teritoriul politic sau delimitat politic, nici predispoziția spre dialog nu poate fi căutată. Ă… ă… ă… imaginea mea despre arealul confesional al României este însă cu totul alta”.

Păi asta-i ceruse și Titi Dincă, să-i spună părerea lui, nu a altora. Dacă e cu totul alta decât a înșirat deja, la ce-a mai ocupat spațiul de emisie cu eseuri criptice? Nu-i nimic, stați, n-ați scăpat, MRU continuă:

”Mă bucură prezența unui ingredient care nu mai… care poate fi perceput ca străin, dar care are cu totul alt rost, dacă ar fi să gândim în valoarea lui ecumenică. Asemenea prezențe care funcționează prin natura lor diferită sunt elementele constitutive, predispoziția, predispoziții ale dialogului, încearcă și îmbină dialogul, îl încheagă”.

Minunat! Cred că am avut cu toții perioada noastră bombastică, prețioasă cu orice preț, chiar cu prețul de a adormi audiența fulgerător, ca halogenații de la anestezia generală. Desigur, nu toți am avut șansa neprețuită de a ajunge premierii României, dar asta e altă poveste. Anii au trecut, între timp MRU a început să vorbească mai fără zaț, mai clar, să pună verbele mai la modul indicativ și mai la vedere. Și să poarte sacouri pe măsura lui.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!