Dați un simplu clic și n-o să vedeți nimic

de Simona Catrina

 

Ministrul interimar al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (bine, pe site-ul ministerului, toate astea erau scrise cu literă mică, dar asta nu ne mai miră de mult), Liviu Pop a anunțat că, începând cu 2013, toate sălile de clasă din România vor avea sistem de supraveghere permanentă cu camere video. Și că orice părinte poate, “cu un simplu clic”, să-și vadă odrasla live, la școală. Ministrul (care, din interimar vrea să ajungă plin, pesemne de-aia a sărit atât de iute cu proiectele și deciziile senzaționaliste) susține că, astfel, se va diminua drastic violența în școli.

Are dreptate: din acel moment, caftelile nu vor mai avea loc în clase, că niciun huligan nu e într-atât de imbecil, ci se vor muta frumușel în afara zidurilor minunatului lăcaș de spirit. N-ați mai auzit de bătăuși care-și așteaptă victima după colțul liceului?

Adevărata nebunie nu e violența, ci faptul că părinții vor vedea non-stop cu ce se îndeletnicesc mlădițele lor în timpul orei. Cât despre chiul, nici nu mai poate fi vorba, sau pe inculpat îl așteaptă o bătaie de elită, de la tutorele mai iute la mânie. Vă dați seama, niște copii care pretind intimitate și-n camera lor de-acasă, unde părinții bat la ușă ca să intre să le dea un castron cu pișcoturi, vor fi sub ochiul bulbucat și sever al mămucii. Nu mai poate nimeni să deseneze sau să scrie bilete de amor în timpul orei de fizică. Nici să joace jocuri pe mobil, pe sub bancă. Nicio elevă nu se va mai lăsa ciupită de băiatul după care salivează în secret, niciun băiat nu mai trage de sutienul colegei de bancă. De-acum mami și tati văd tot, trebuie să stea toată clasa smirna, ca la școala de catiheți.

Norocul loazelor vine, însă, din două părți: prea puțini părinți au acces la Internet non-stop. Unii n-au pus mâna-n viața lor pe un mouse. In plus, în România Internetul e trândav, exact ca elevii pe care se pregătește să-i supravegheze. Ieri, de exemplu, nici site-ul Ministerului Educației nu mergea decât un minut din cinci (eh, era duminică, firma de mentenanță era la vreun grătar, la ploaie verde). Deci dacă nici site-ul forului care propune un proiect nu merge, cum ar putea funcționa site-ul pritocit de asemenea echipă?

Elevi, stați calmi, sunteți liberi să chiuliți, să vă bateți și să vă pipăiți mulți ani fericiți, până la adânci bacalaureate!

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

  • Laura D.

    CRED CA IN PRIMUL RAND CADRELE DIDACTICE N-OR SA FIE DE ACORD CU ASA CEVA.CA PARINTE ,EU AS INTRA SA VAD CE FAC PROF. LA ORE, CA ELEVII NU FAC ALTCEVA DECAT SCOALA DACA PROF. ASTA FACE.

  • Vioara Temian

    Nu puteati scrie articolul acesta in termeni mai putin persiflanti?! Si civilizat puteati sa va exprimati parerea pro/contra. Nu stiu ce fel de elevi ati fost dumneavoastra, cei care scrieti astfel de articole, dar aflati ca acest sistem de supraveghere e bine venit pentru educabili, ofertanti de educatie si beneficiarii indirecti. Elevii nostri o sa fie mai atenti in timpul activitatilor didactice, parintii vor avea control asupra lor, chiar daca nu toti, pentru ca problemele pentru cei ce nu au aceasta posibilitate se pot comunica si altfel. Si nu mi se pare anormala pozita celor care acuza doar cadrele didactice pentru ceea ce se intampla in clasa la orele de curs. E gresita opinia acelor care se prevaleaza gresit de un ele articole din lege potrivit carora cadrele didactice nu au niciun drept in a face observatii elevilor atunci cand gresesc, a-i admonesta in limitele prevazute de lege. Parintii ar putea medita mai mult asupra interpretarii acestor articole, in a vedea si ce obligatii au copii lor si dansii fata de scoala. Cat despre d/ra, d/na jurnalist, ce sa spun, se vede clar de partea cui este avand o asemenea atitudine. Presa trebuie sa fie APOLITICA!