Dulce ca mierea e șantajul patriei

de Simona Catrina

Sunt de aproape 20 de ani în presă și cred că mă calific drept jurat cu ochiul cât de cât obiectiv. Vă spun verde, deși cu inima albastră, că presa românească se împarte în două (cu unele măzărate excepții): presă cumpărată și presă șantajată.

Desigur, aș da orice să lucrez pentru presa cumpărată, e mai confortabil – contul și contabilul meu mi-au explicat asta și chiar mi-au desenat.

Nu știu pentru ce fel de presă lucrez acum, dar știu că am lucrat cândva pentru presa șantajată. Era minunat: în fiecare zi, prima pagină a ziarului trebuia să-l conțină pe Valeriu Stoica efectuând o faptă de vitejie. Altfel, gura lumi susotea (si, desigur, noi eram oameni seriosi si nu credeam asa ceva) ca susnumitul ex-ministru al Justiției scotea din sertăraș dosarul penal al patronului de la ziar – care fusese întocmit mai mult sau mai puțin democratic, dar conținea jdemii de așa-zise dovezi de evaziune și șmenării.

Ca să nu intre patronul în pușcărie și noi în șomaj, Valerică rânjea pe copertă în șase din șapte zile. El era un Superman, un Batman și un Spiderman la un loc.

În umbra acestui semizeu care teroriza semipatronii de presă prin simpla prezenta in ceafa lor, ședeau șantajiști mai mici. Căci o să vă pișa stricați de râs, dar nu numai politica naște monștri, ci și showbiz-ul.

Un alt patron de-al meu, care obișnuia să-și petreacă nopțile lungi de iarnă cam pe unde își petrecea și nopțile scurte de vară, adică în strip-club-uri, promova în ziar toți derbedeii libidinoși, pentru că altfel secătura de la club ar fi șuierat către restul presei cu ce se îndeletnicește patronul ziarului. Și uite-așa, aveam copertele pline de stripteuze, dar bineînțeles că profilul sociologic era înduioșător. Ele erau doar niște tinere pe care viața grea le mânase-n ringul despuierii, munceau ca să se susțină în Facultatea de Drept (sau de Psihologie, desigur).

Asta m-a inspirat profund și, la un moment dat, i-am explicat unui șef că eu muncesc la ziar din greu, obidită, doar ca să-mi ating un vis imens: vreau să ajung întreținută, numai că, până cunosc un bărbat care să corespundă, va trebui să-mi pun neuronii la treabă.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

 • Adicristi69

  Premii in Bani si Haine Originale
  Haine & Adidasi de Firma Pret Mic !
  http://originals.ro/85647org

 • AndreeaB

  Presa este nu numai cumparata sau santajata, ci si santajista si asta este cel mai periculos. Am auzit , pe surse, ca anumite publicatii isi puneau reporterii la treaba , in teren , sa investigheze tot felul de matrapazlacuri. Cum dadeau de firul unei afaceri murdare, se informau bine, bine de tot, apoi , sub amenintarea de a fi demascat, subiectul afacerii murdare era obligat sa cumpere ceva publicitate la preturi piperate. Si tot asa. Gresesc cumva ?

 • Anonim

  gura lumi? :)) erai sarcastica?

 • Reghinonline

  Propunere.Postaeza articole si materiale,NECENZURETE,pe http://www.reghinonline.aaz.ro .
  Pentru detalii,E-mail reghinonline@gmail.com

  Marcel Sandru
  Reghin,Mures

 • DosCentavosMas

  Ma bucur ca am gasit Blitz.
  Mi-a placut articolul,