Cămătăria cu siglă, drum deschis spre sinucidere

de Simona Catrina

România e împărțită în două: jumătate se sufocă în datorii și cealaltă jumătate îi împrumută. Ziarele, Internetul și gura gălăgioasă a prietenilor sunt pline de cămătari sub acoperire serioasă. Împrumuturi rapide punct com, împrumuturi rapide punct net, împrumuturi rapide punct ro, împrumuturi liniuță rapide punct com, împrumuturi punct rapide punct net, împrumuturi punct com, toate astea îți promit resuscitarea financiară (ați ghicit) rapidă.

Cunosc destui deștepți care spun: “Nu, mă, eu nu iau bani de la cămătari, doar de la firme serioase, am găsit unele pe Internet”. Ceea ce nu știu zăbăucii care se împrumută online e că și ăia tot cămătari sunt, doar că lucrează pompos: își fac site-uri, sigle ca de bănci, contracte standard țepene, adică nu se mai săvârșesc țigăneli ca acum douăj’ de ani, când veneau recuperatorii la ușă și, după ce-ți rupeau clanța, îți rupeau și, nu-i așa, gura. Nu, acum îți rup direct casa, în sensul că ți-o iau. A, că am uitat să vă spun, firmele de pe Internet cer garanții imobiliare, la notariat, deși, atunci când te ademenesc cuțu-cuțu, omit să precizeze acest micuț detaliu.

Mare atenție la ofertele lascive online, unde dobânzile sunt despuiate și tentațiile poartă chiloți tanga. Aparent, ai dat lovitura, dar acest substantiv este proprietatea celor care-ți fac favorul de a te împrumuta când îți crapă buza.

Tu ești un ratat dacă ai ajuns la cămătari, dar habar n-ai. În schimb, ei știu prea bine. După cum știu că nu ești orice fel de ratat, ci un ratat care deține o pârlită de proprietate imobiliară. Suficient, poți să girezi cu ea (în traducere liberă, s-o pierzi).

Cele mai multe femei se sinucid din dragoste și cei mai mulți bărbați se sinucid din cauza cămătarilor, conform statisticilor. Dacă amanții și hrăpăreții financiari au ajuns în aceeași strachină (sau în același pat), trăim vremuri interesante.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!