Escrocheria horoscoapelor sau cum reciclează presa zodiile

de Simona Catrina

Aviz naivilor care nu ies din casă până nu-și beau cafeaua, până nu merg la baie cu o revistă și până nu-și citesc horoscopul! Vă vine să credeți că un horoscop dintr-un ziar din Arad (cotidianul Vladimirescu, din comuna cu același nume), publicat hăt!… în 2009, este republicat anul ăsta întocmai, cuvânt cu cuvânt, în ziarul Bună Ziua Făgăraș (din, evident, Făgăraș)?

Deci nu vă mai înfoiați atâta că-și plagiază ăștia doctoratele, e o epizootie, nu e vina lor, năravul e contagios. A început, vedeți bine, cu zodiacele.

Mai mult, același horoscop publicat în 2009 în Arad și în 2012 în Făgăraș este furat și de un ziar din Craiova, Gazeta de Sud, care spune că e ”horoscopul zilei de 7 iulie 2012” (când el fusese horoscopul săptămânii 10-16 iulie 2009), în timp ce ăștia de la Bună Ziua Făgăraș se jură că e horoscopul săptămânii 3-9 iulie 2012.

Previziunile astrale (ce să-ți spun…) erau identice, copiate unu la unu, deci nu vorbim aici de idei subtile, copiate abil. Nu, e luat mârlănește, cu copy-paste, dintr-un ziar de acum trei ani!

Dacă mai răscoleam, probabil că mai găseam încă 40 de ziare care publică acum, în 2012, horoscoape făcute (sau șmanglite) de alții, cu ani în urmă. Este, din păcate, o practică frecventă în presă și pe site-uri care se pretind profesioniste și oneste. Mai ales de când criza și șmenurile au distrus mass-media, horoscopiștii serioși au fost primii concediați. Ce dracu, în fond oricine dintr-o redacție e în stare să inventeze un horoscop în care să creadă proștii!

Cu ani în urmă, aveam un patron la ziar care a spus că nu mai vrea s-o plătească pe astroloagă și m-a rugat să fac eu horoscopul, evident fără a-l semna. Amabilă, am inventat horoscoape vreo cinci luni de zile. Culmea e că aveam feedback minunat, scria lumea la redacție și întreba cine face horoscopul, că se potrivește extraordinar! Atunci am ratat un moment bun din viața mea, trebuia să mă fi reorientat profesional. Probabil că aveam ceva intuiții, deși nu calculam nici picior de planetă în conjuncție cu Mercur sau cu cine se mai conjugă astea.

Mi-a fost multă vreme rușine că înșelam (fără voia mea) încrederea cititorilor, dar când văd cum fură ăștia horoscoapele în ziua de azi (republicând horoscoape vechi de ani de zile), încep să-mi reconsider atitudinea.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

 • Rollo Tomasi

  *Epizootie.

 • camelia giurgiu

  Normal ca am incredere in horoscop cand imi zice c-o sa castig potul cel mare la loto, ca ma va cere de nevasta George Clooney, ca-mi pica pleasca o vila cu piscina si masina cu sofer… Da’ imi dau seama ca nu-i de nicio treaba atunci cand imi zice de datorii, certuri, despartiri… Neseriosi! :D :P

 • Adicristi69

  Premii in Bani si Haine Originale
  Haine & Adidasi de Firma Pret Mic !
  http://originals.ro/85647org

 • Nobody

  Cum fara voia ta?