Localități cu nume de Biiiip!

de Simona Catrina

De când ne-am eliberat de sub jug, ne-a tot mâncat în fund să schimbăm nume de străzi, de orașe, de râuri, de baraje, de ștranduri și de orice purta titulatură cu ecouri socialiste. Practic, jumătate de țară are alt nume decât înainte de ’89.

Cu toate astea, nu se știe de ce – poate grație umorului duios al poporului român – au rămas până azi valabile nume caraghioase de localități și lacuri. Comunele alea au și ele primari, desigur, dar se pare că ei sunt preocupați de cu totul altceva decât de cacofoniile și sexofoniile agățate de ograda lor.

Toate fostele bulevardele Lenin se numesc acum Revoluției, Libertății sau Gladiolei, mă rog. În schimb, în județul Vâlcea, de exemplu, se lăfăie de multă vreme Lacul Căcăcioasa și nimeni nu schimbă nimic. Originea numelui e foarte onestă: pe vremuri, aici veneau vidanjorii și deversau dejecțiile, credeau că apa acoperă definitiv asemenea producții organice memorabile. Culmea, în Lacul Căcăcioasa cică se pescuiesc frumos caras și plătică.

Tot în Vâlcea (unde lumea are urechi mai libertine, se pare), există localitățile Cracii Doamnei, Mădulari, Dealul Bucii, Păscoaia.

În Suceava, există localitatea Pârțeștii de Jos și, sincer, nu înțeleg de ce nu există și Pârțeștii de Sus.

Bistrița-Năsăud se laudă (sau nu s-o fi lăudând, dar eu am aflat asta) cu localitatea Spermezeu, nu cunosc proveniența acestui nume și habar n-am de unde le-a venit ideea (cred că nici nu vreau să știu, de fapt).

Dar fiți pe pace, măcar aici nu stăm mai prost ca americanii. În statul Oklahoma, există localitatea Hooker, care înseamnă cârlig, dar înseamnă și curvă, știți. Tot Oklahoma conține localitatea Slaughterville, adică Orașul Măcelului. În nenumărate state americane, s-a creat o fixație pentru brânzeturi: Cheeseville, Cheesetown etc. În statul Oregon, există orașul Boring (plictisitor, n.r.). Nu cred că am să merg acolo vreodată.

Dar oricum, americanii nu ne vor întrece niciodată la fotbal… ba da, la fotbal presimt că ne vor întrece cât de curând. Voiam să spun că nu ne vor întrece niciodată la rețetele cu mămăligă și la numele de localități. Welcome to Băicoi (Prahova), Tetcoiu (Dâmbovița), Sculeni (Iași)!

PS: În Buzău, sătenii din Crăcănata s-au revoltat cu ani în urmă, au spus că nu le place numele localității și vor să-l schimbe. PCR a aprobat, cu generozitate paternă. Demnitatea sătenilor a dat roade: în urma acestor agitații, în aplauzele generale, numele satului a fost preschimbat în Udați-Mânzu.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

 • Flower Power

  Simona, draga, exista Partesti si “de sus” si “de jos” in jud. Suceava, da’ fara de virgulita aia sub “t” si originea cuvantului provine de la boierul Partea…in rest, numai de bine…

  • Dorinpalanciuc

   Confirm. Și în plus, Pârteștii ăștia sunt aproape de Clit. De paraul Bizdidel ce sa mai zicem? Pe la Bacau găsești o “Lărguța”.

 • Ina

  Imi pare sorry dar la Suceava e Pîrteşti cu t si nu cu ţ!!!! :).In alta ordine de idei imi plac scrierile tale ,te citesc!

 • http://www.facebook.com/people/Lacrima-Andra/100000003212497 Lacrima Andra

  Si ati uitat de celebrele localitati din sudul tarii, cam asa pe langa Capitala (sa fie predestinare oare): Urlati si Scuipici :)))

 • http://www.facebook.com/lidia.ostahie Lidia Ostahie

  foarte tare ! “Caciulata” nu suna asa urat,nu?…

 • Gilius1969

  Din Sculeni treci prin Dealul Bucii…si ajungi in Cracii Doamnei…fain!

 • Dr

  E pacat sa schimbi denumirile localitatilor, indiferent de motiv. In judetul Maramures exista frumoasa localitate Mara, fosta Cracesti. desi denumirea pare a avea conotatii sexuale, de fapt arata ca dupa un lung drum printr-o trecatoate, relieful se deschide in depresiune, se craceste…
  Tot asa, localitatea Cuhea s-a schimbat in Boigdan Voda. Chiar daca de acolo a plecat descalecatorul, e pacat sa schimbi o denumire veche de mii de ani.
  Si apropo, tot in Maramures este localitatea Basesti, iar revolutionarul Ioan Pop nu s-a simtit lezat sa-si spuna ” de Basesti”.
  Vechimea denumirilor trebuie sa ne inspire respect.

 • Daniela N

  Cunosc persoane a caror nume de familie este Spermezan si nu se gandesc sa-l schimbe!
  Circula intro vreme un banc:
  Un cetatean pe nume Cacat Gheorghe apeleaza la autoritati pentru a-si schimba numele.
  -Da,intelegem.Si cum a-ti vrea sa va numiti?
  -Cacat Ioan!

 • Daniela N

  scuze pentru gresala :ati vrea

 • tib

  la Suceava este Pârtești, nu Pârțești! Si, da exista Pârteștii de Jos și Pârteștii de Sus! Nu mai denaturati denumirile numai ca sa aveti un articol amuzant!

 • Fumusicafilofteia

  Mori incet, dar sigur.:))))