Noroc bun, loto prost

de Simona Catrina

Când stăteam în Canada, jucam la loto săptămânal, fără excepție. În România, nu joc niciodată, nu e motivant. Nu știu cum se face, dar în SUA și Canada nu era lună să nu înșface careva marele premiu. Rar se reportau sumele mai mult de câteva săptămâni. La noi, se câștigă o dată pe an, cel mult de două ori, deși avem exact aceleași jocuri, cu (evident) aceleași șanse. Mă rog, nu despre asta vreau să vorbesc, deși e o chestiune demnă de luat la ochi, mai ales acum, de când cu scandalul Loteriei falimentare.

Ceea ce-mi place mie e că până și ăștia au revistă colorată! Repet ce-am spus mai deunăzi, că presa scrisă moare-n chinuri, dar unii se descurcă. Te-ai aștepta ca într-o asemenea publicație să dai de fericitele, tulburătoarele și emoționantele povești ale câștigătorilor unor averi, dar de unde asemenea articole, dacă noi n-avem câștigători? Ar trebui să povestească măcar mai-marii Loteriei Române cum au câștigat averile, doar că asta nu prea are legătură cu norocul la loto, ci cu norocul de a fi angajat la loto, două lucruri diferite.

Jumătate din revista loteriei e plină de niște statistici, tabele și aritmetici care pe majoritatea românilor îi depășesc total. Și îi vor depăși din ce în ce mai tare, având în vedere câtă suflare neaoșă mai ia bacul în ziua de azi. Restul revistei, cea care își atinge targetul, e în extrema cealaltă, scrisă parcă pentru ăștia cu bacul ciuntit: virgule între subiecte și predicate, greșeli de litere, figuri de stil nemuritoare (”Vremea frumoasă și arșița verii ne îndeamnă la relaxare”), precum și declarații senzaționale, în exclusivitate, de la un tip care n-a câștigat la loto (?!): ”Orice bilă este rotundă, se rostogolește până nimerește”. Abisal!

O singură întrebare mai am: ce se întâmplă dacă dă Loteria faliment, cum zic ăștia acum? Rămânem fără jocuri de noroc? Apropo, m-a distrat ceva: despre noul șef al Loteriei, Dan Alexandru Ghiță, se scrie pe site că are nu’ș ce specializări, inclusiv că are o vastă ”experiență acumulată pe piața jocurilor de noroc” (sic!). Păi cum să te exprimi așa, dacă dădea vreun tabloid de chestia asta? Ar fi titrat cu galben gras: Dane, ce-ți mai place să-nvârtești ruleta aia!

 

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!