Alo, 112? Ajutoooor, îmi spală parbrizul!

de Simona Catrina

Există site-ul 112.ro. Nu cred că poți să chemi pompierii online (și nici n-ar fi indicat), în schimb ai acces la informație stufoasă. Printre alte predici de pe website, ni se atrage atenția că nu orice gărgăuni de-ai cetățenilor înseamnă o urgență.

Ca să ne-nțelegem românește, au publicat două listoaie: ce înseamnă o urgență și ce este o nonurgență. Ca să nu aglomerăm liniile degeaba, normal.

Ei, bine, poate nu știați, dar pe lista de urgențe pentru care trebuie să le raportați numaidecât la 112 este ”cerșetoria/spălarea de parbrize”.

În schimb, la rubrica Nonurgențe, ni se spune așa: ”Dacă ai rămas fără benzină la mașină, dacă pisica ta a rămas imobilizată într-un copac, dacă ești în accident rutier fără victime, soldat doar cu avarierea autovehiculelor, acestea nu reprezintă urgențe și nu trebuie să sunați la 112”.

Bun, să recapitulăm. Deci dacă pisica mea de rasă, pe care să zicem că am dat 12 milioane de lei vechi, a rămas prinsă între burlan și acoperiș, horcăind între viață și moarte, nu se cuvine să-i deranjez p-ăștia de la 112, pentru o descarcerare minoră. Ok, sunt întru totul de acord.

În schimb, dacă un țigănuș sare să-mi spele parbrizul, se schimbă situația radical: spiritul civic și spaima îngrozitoare mă împing să smulg telefonul mobil și să sun la 112.

Acolo, evident, va trebui să relatez cu părul măciucă incidentul: doamnă (de obicei doamnele răspund la 112, pesemne au vocea mai blajină, cel puțin teoretic), mi se întâmplă ceva îngrozitor, trimiteți repede un echipaj de poliție, unul de pompieri și aș zice să trimiteți și-o ambulanță, pentru orice eventualitate! Un răufăcător de 12 ani mi-a atacat mașina, înarmat cu un burete ud, și cred că se va întâmpla ceva oribil în următoarele secunde, cred că o să-mi spele parbrizul, nu pot să cred că mi se-ntâmplă tocmai mie una ca asta!!! Vă rog mult ajutați-mă, am familie care mă așteaptă acasă!

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

 • http://twitter.com/LoveCookPray LoveCookPray

  :))) Simona iti multumesc pentru portia de ras pe care mi-o oferi ori de cate ori citesc cate un articol semnat de tine..Esti geniala..Data viitoare promit sa sun la 112 ca sa raportez atacul armat cu buretele ud al tiganilor din intersectie :)))

 • Nicolas Carmen

  ATENTIONEZ pe absolut toti care veti citi, va rog: SCHITA in PROIECT reprezinta fiecare cuvant in parte, incat NU IMI ASUM absolut nicio responsabilitate, va rog!!!
  Maine poate va suferi SCHIMBARI MAJORE, OK!?!
  Intreaga lume cat si schita mea se afla in shimbari PERMANENTE, OK?!?
  *******************************************************************************************************
  Genial(a), DA!!! (Simo si articolul sau, desigur)

  Si eu am anuntat pompierii germani, pe bune (va povestesc), tot la 112, intersectia “Sieges-Säuer” (Statuia Victoriei- din Berlin), unde se instalasera-n intreaga intersectie (foarte complicata si imensa de altfel, ramificandu-se-n intregul Berlin, care incotro) tiganusi romani, spaland parbrizele tuturor soferilor, cu sau fara voia acestora. Unii (soferi/soferite) dadeau bani (din “belsug” chiar, de frica “calamitatilor” ulterioare); ceilalti luand atitudine plina de “deminitate” germana…, absolut nesuficienta tiganusilopr romani…, caci nu se lasau clintiti nici cu tunul (sovietic din imprejurimi, pastrat… spre amintirea vesnica-n “inima” Berlinului fara regrete sau alte procese de constiinta (nici nationala, nici internationala sau, nici macar, absolut normala si fireasca…).

  Romani scumpi, iubiti si absolut adorati intregului meu suflet!!!: Pe bune acum, va-ntreb doar (, incat chiar astept un raspuns ONEST…, macar din partea bucurestinilor, va rog):
  chiar va doriti ca-ntreaga situatie DERIZORIE (, inclusiv din zona intersectiilor bucureste/ sau din intreaga Romanie) sa dispara PE BUNE?!?…
  CHIAR VA DORITI PE BUNE c-acest FAPT REAL sa fie-nfaptuit in intreaga Romanie, incepand cu vama Nadlagului si sfarsind cu Vama-Veche?!?

  Ce spuneti voi, va rog?!?
  (… chiar nu se-aude inca foarte bine… pana-n Germania-s 2000 Km. pe autostrada, inca…)

  Aha! Ok!!! Hm!!!
  Chiar (nu) va doriti!!!
  OK!!!

  Exact asta se va si intampla si in urmatorii … treaca de la mine (marinimoasa cu m mis- de obicei) 100-150 de ani.

  Daca nu luati atitudine HOTARATA, va garantez SUBLIM, ca-n urmatorii 100-150 de ani…, vom fi salvati in continuare de catre “pompieri” (SUNATI CHIAR INSISTENT MEREU LA 112 DEGEABA!!!) la toate intersectiile si stop-urile din INTREAGA ROMANIE, pentru ca NOI, POPORUL ROMAN… ne temen de rautatea celorlalti, pentru ca noi, poporul roman, inca nu avem suficient de dezvoltat SISTEMUL IMUNITAR… si tot asa…

  Simo, te implor, trimite toti “tiganusii” la masina mea…, daca-ti apare vreo problema vreodata in RO.
  Aici nu ramane nerezolvata. Germania garanteaza prin sistemul ei… (momentan ma abtin sa-l denumesc cum, te rog, OK?!? ;-) )

  Mai barbati(i nostri), iubiti!!!
  Noi suntem barbate si ne luptam, la nevoie, pentr-o tara intreaga… numita ROMANIA-n intreaga lume.
  (dar)Voi?!?

  • Alina

   N-am inteles nimic din aceasta povestire, Carmen. :)
   Oricum studiam statistica apelurilor de urgenta si pe locul doi dupa Bucuresti la numarul de apeluri per luna se claseaza judetul Iasi, cu un numar de apeluri aproximativ dublu fata de orice alt judet. Imi pot inchipui motivele.

   • Nicolas Carmen

    Alina, scumpa mea, (fara sa par cumva malitioasa: sa-ti recomand cu maxima discretie sa recitesti intai articolul Simonei, iar apoi ce-am scris eu?)
    “Spalatorii” de parbrize au asediat nu doar intreaga Romanie ci intreaga Europa, chiar cu riscul vietii lor, de a fi calcati uneori de masini cu marci renumite pe plan momndial, (unii dintre ei lasandu-se schiloditi la propriu, ca poate asa doar-doar le-o pica si vreo despagubire pe viata a vreunei asigurari medicale din strainatate).

    Ce n-ai inteles mai exact este raspunsul la intrebarea “DE CE exista aceasta situatie, absolut jenanta pe obrazul Romaniei?”

    Raspunsul este: de frica.

    Romanului ii e teama sa ia o atitudine demna fata de aceasta intreaga situatie, pentru ca-n Romania il sprijina doar pompierii.

    Pai chiar e treaba pompierilor sa lupte impotriva cersetoriei si tuturor spalatorilor de parbrize?!?

    Insa, na! Se pare ca este…
    Insa in Romania avandu-i alaturi doar pe pompieri pentru aceasta situatie, ma indoiesc ca se va rezolva VREODATA (deci nici macar in urmatorii 100-150 de ani).

    (eu vorbeam acum aici strict doar despre spalatorii “romani” de parbrize; despre pompieri, in detaliu, cu multa placere, poate altadata. :-) )