Buricii e Poveri

de Simona Catrina

E la modă să (dai bani ca să) faci life coaching, altfel nu te mai poți descurca în existența asta plină de vicisitudini. Trebuie să te antreneze cineva pentru viață, să-ți afâneze salteaua minților și să-ți fixeze greutățile corecte pe deșteptăciune. Pe vremuri, lumea trăia fără psihoterapie și cursuri de spălat creierii, dar azi numai proștii pot supraviețui fără un expert în croit fericiri cu materialul clientului.

România s-a umplut de lifecoach, mylifecoaching, topcoach, superlifecoach și deranjant de multe alte site-uri (respectiv firme) care, contra unei sume modice, pe care o achiți în 36 de rate ușoare, te ajută să reușești în viață.

Cele mai sofisticate abordări îți îndeasă-n minte două principii de bază:

- Nu ești ceea ce cred alții, ești ceea ce crezi tu că ești.

- Trebuie să te recomanzi mereu ca fiind cel mai bun din bloc galaxie.

Dacă lifecoach-ii ar ști ce dracu e mai mare decât galaxia, ar pune asta în textul lor, dar habar n-au.

Antrenorii glagoriei tale îți impun să trăiești ca un buric. Desigur, nu orice buric, ci al Pământului, dar oricum, condiția ta de ombilic lăudăros va fi pecetluită.

Am crescut într-o lume în care modestia și ochiu-n pământ erau virtuți. Azi, angajatorul, vânzătoarea și nevasta te privesc cu milă nedisimulată dacă te manifești ca un boier smerit. Ca să reușești în viață, trebuie să nechezi continuu că ești bun, ești foarte bun, ești cel mai bun (de ce n-or fi inventat mai multe superlative?).

Fără mine n-ai să te descurci, fără mine ești mort, sunt ceva ce n-ai să mai găsești niciodată, sunt cel mai bun pe domeniul meu, eu îți ofer ceea ce nimeni nu mai are în traista profesională, eu sunt deștept, ăilalți sunt proști.

Mă antrenez (singură) de ani de zile, în speranța că am să pot rosti și eu așa ceva. Mă tem că am să mor înainte de a spune vreunui manager că, dacă nu mă angajează pe mine, dă faliment si, deci, il lasa nevasta-sa. Dar stați, nu-mi permit să mor deocamdată, fiindcă n-am deathcoach. Ca să-i parafrazez pe spălătorii de căpățâni, nu mori cum cred alții, ci mori așa cum crezi tu că mori.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

 • Mara

  Te rog daca poti sa scri si sa atragi atentia asupra unui subiect penibil: fanii. Mi-a venit aceasta idee citind: ”curarescu si-a inebunit fanii aparand alaturi de noua iubita”. Draga, in ziua de azi toata lumea are fani. Pe vremea mea …. fan suna a ceva fanatic. Azi toata vedetuta spune fara jena: “fanii mei …”. In toul frazelor penibile desertate pe gurita de vedetele zilei acesta e nr1. E o lipsa crasa de bun simt. Eu nu am auzit un mare actor si un mare om spunand asta. Dar vedetele ieftine (si asta e alt subiect ca se declara singure vedete) se cocoata pe propriile lor declaratii in care urla cum moare poporul dupa ele. Uite eu la varsta mea frumoasa de 43 de ani nu am intalnit pe nimeni dispus sa se sinucida ca un cantaret se insoara. Eu nu cred ca acesti fani exista si daca exista cativa au nevoie urgenta de tratament. Nici un om zdravan la cap nu poate idolatriza pe altcineva. Te rog, scrie ceva despre asta. Numai tu poti sa le zici asa bine, mon cher. Stiu, sunt incoerenta dar sunt putin nervoasa.

  • mara

   pardon, am vrut sa scriu: “cutarescu…”

   • mara

    si ” topul frazelor…” , scuze m-am cam ambalat

 • Jeni_hy

  Vreau sa imi pastrez buna impresie despre tine si de aceea te rog sa nu asociezi psihoterapia cu lifecoach-ing-ul sau….what ever… In furia ta pe care (ramane intre noi) ti-o impartasesc si o inteleg perfect, ai omis sa faci diferenta intre codurile CAEN…. In caz ca nu stii care e diferenta, hai sa te ajut : incepe cu diferentele de educatie-formare-obiectiv ale profesionistului respectiv si se termina cu “spalarea creierelor” vs ” trezirea creierelor” … No offense :))

 • Mihaela

  O alăturare nefericită de termeni care definesc competențe și finalități diverse- psihoterapie și lifecoaching. Pe fondul unor carențe ( preexistente) în definirea și înțelegerea acestora, nu face altceva decât să sporească și așa suficienta confuzie la nivelul persoanei ce nu deține cunoștințe de specialitate. Și, în final o sugestie: vizionați The Sunset Limited și recomandați- i dvs specialistul D-lui White: psihoterapeut, lifecoach, superlifecoach, deathcoach, psihiatru, psiholog clinician ș.a.m.d. Să nu aruncăm apa cu tot cu bebeluș.

 • Comanalbert

  Cred ca nu gasesc ocazie nai buna ca asta…nu ca ocazii caut…Se pune de rau daca pui un link pe comment fara pretentii?…oricum beneficiez de cititorii existenti…dar nci nu am pretentii materiale….sa ma auda Simona si mai vedem…..
  freelifestories.wordpress.com/7/