Din lac în bac, din bac în puț

de Simona Catrina

Pentru toți cei care au plâns cu sughițuri de mila celor care n-au luat bacul, emit această strigătură: în sesiunea de toamnă, s-au înscris doar câțiva dintre cei care-n vară n-au știut cine-i Mateiu Caragiale sau cât înseamnă derivat de ics pătrat. Până și eu știu că e 2x, iar eu sunt tufă la matematică, vă rog să mă credeți.

Ministerul a organizat meditații pe perioada de vară. În traducere liberă și enervantă, profesorii n-au avut destul concediu fiindcă au fost nevoiți să vină la școală, ca să mediteze loazele. Doar că tâmpiții n-au venit la cursuri, îi doare-n diplomă de ofertele sistemului. Prea puțini se vor prezenta la sesiunea autumnală și, chiar și așa, prea puțini vor lua acest examen.

După 2 septembrie, data la care vor fi făcute publice primele rezultate de la bacul de toamnă, toate mămucile se vor da cu curul de pământ și vor spune că subiectele au fost mizerabile, că elevii au fost stresați de către legea nemiloasă (care nu-i lasă să copieze), că nu e drept, că e în consecință strâmb și că viața este eminamente crudă.

La urma urmei, de ce ne-ar trebui bacalaureat, într-o țară în care nebacalaureatele au Porsche, iar bacalaureatele au doar alte examene, la nesfârșit? Nediplomații sunt mai oportuni pentru cei cu bani decât cei care au șapte-opt ani de-acasă. În foarte scurt timp, în țara asta ne vom simți stânjeniți că avem diplome, vom fi solicitați să dăm declarații că le-am obținut prin trudă legală.

Vreau să punem pariu că, după sesiunea din toamnă a bacului, cele mai multe titluri de la televiziuni vor arăta așa: ”Dezastru la bacalaureat”. Problema e că n-am cu cine pune pariu, fiindcă toți suntem de aceeași părere, na.

 

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

 • Eugeniapopovici 61

  Enervant de adevarat… Si mai enervant e ca si tu ai aceeasi parere… Singurul lucru care ma bucura este ca in sfarsit nu ma mai simt ” prea suspicioasa” cum ajunsesem sa cred ca sunt, afirmatie repetata de cei din jur in legatura cu subiectul cu pricina…Multumesc Simona, tie pentru gandire si claritate, iar talentului tau pentru felul in care o pune in cuvant :))

 • Mihaela

  COMENTATI ASA PENTRU CA NU SUNTETI IN CAUZA.DACA ATI FI FOST PROBABIL CA SPUNEA-TI LA FEL. VAI , SARACII PROFESORI CE S-AU MAI STRESAT VENIND LA SCOALA IN VACANTA. DE CE NU SI-AU FACUT DATORIA IN TIMPUL ANULUI SA NU SE MAI AJUNGA LA REZULTATUL ACESTA. STITI CE SE INTAMPLA IN LICEE? ELEVII SUNT PE MASURA PROFESORILOR. SPUN CA NU SUNT PLATITI?!?! PAI, PENTRU REZULTATE SUNT PLATITI REGESTE.DE CE DATI VINA NUMAI PE ELEVI? DE PREGATIRI ATI AUZIT ?
  SI DE CE NU SE FACE CARTE LA SCOALA? CA SA SE FACA PREGATIRI IN PARTICULAR?
  CATI BANI NEIMPOZITATI CASTIGA PROFESORII?
  NU ZIC CA SI ELEVII NU AU PARTEA LOR DE VINA ,DAR PE EI TREBUIE SA II FORMEZE PROFESORII, EDUCATORII,SI CEEA CE LE DA PE PARCURSUL SCOLII, AIA AVEM.
  ATATA TIMP CAT PROFESORII NU SUNT UN EXEMPLU BUN ,COPII VOR FI ASA CUM SUNT ACUM.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100002373215959 Camelia Giurgiu

   @Mihaela, probabil ca revolta te indeamna sa tipi (vezi scrisul cu majuscule).
   Cu totii suntem revoltati iar vina este impartita in egala masura intre: loaze, parintii acestora, profesori si sitemul de invatamant.
   Nu doresc sa fiu carcotasa, insa, in afara tipatului, ar mai fi cate ceva de corectat in mesajul tau. Prin urmare, nu m-as avanta asa in “lupta”… cu lipsuri in “recuzita”.

   • Troll O’

    Mihaela o fi luat bac-ul?…:))

    • Mihaela

     afla ca l-am luat si o greseala de ortografie nu inseamna o crima .nu ai facut niciodata o greseala in scriere sau vorbire? oare de ce vorbim asa usor? sunt persoane care au 2-3 facultati si tot fac greseli,asta nu inseamna ca toti sunt prosti.
     MA REVOLTA OAMENI CA TINE CARE PROBABIL HABAR NU AU DESPRE CE E VORBA , AU LUAT UN BAC SI CRED CA SUNT MARI DESTEPTI!!!!

     • Somebody

      Urla mama, hai, sa te auda toata tara. Mai tare!!! Cum pisicii mei am reusit sa iau BAC-ul oare? Nu m-au lasat astia nici cu sticla de apa pe masa, sa nu cumva sa copii. Da, l-am dat in ultima generatie fara camere, ca sa ai de ce sa mai faci un caps rage.

      Hai sa-ti explic acum cum eu, terminand anul 2 de facultate, pentru ca sunt pe un domeniu bun, castig mai mult decat profesorii mei din liceu, care castigau 12-13 milioane cu zeci de ani de experienta! Eu sunt motivata sa merg la munca, dar ei? In conditiile in care persoane ca tine sau ca ai tai copii vin si le bat cu pumnul in masa? Si totusi fac performanta, si totusi scot oameni buni.

      http://www.yoda.ro/software/elevii-romani-au-castigat-4-medalii-la-balcaniada-de-informatica.html
      Ii vezi??? Stii cat au muncit copiii astia? Stii cat au muncit profesorii lor cu ei?

      http://cluj.citynews.ro/eveniment/bistriteanul-rares-buhai-medaliat-cu-aur-la-balcaniada-de-informatica-din-belgrad-217568
      Ii vezi? Sunt liceeni! Invata de rup. Scuza-ma daca vazand astea, vazand medaliile la matematica, vazand atatia tineri entuziasti care reusesc, eu cred ca manaci delicii turcesti.

      O seara faina iti urez.

      P.S.: Ca regula generala, inaintea semnelor de punctuatie nu se lasa spatiu, ci doar dupa :)

     • Vlad

      Draga Mihaela, esti analfabeta. Ai reusit performanta de a “strecura” minim 7 greseli de ortografie in cateva randuri. NU, nu e vorba de doar o cratima. Asta se invata undeva pana in clasa a-V-a, deci nu prea are legatura cu bacalaureatul.
      Regret ca ai luat “bac-ul” pt ca fac parte dintre cei care cred ca NU toata lumea trebuie sa-l promoveze.
      Cu siguranta nici macar cei care DOAR scriu corect. Ar mai trebui sa faca dovada ca si gandesc.
      Insa tu ai dreptate. Profesorii sunt de vina! Sa faca bine sa invete in locul elevilor in loc sa stea in concedii!

     • Ana

      Mihaela, nimeni nu-i de vina pentru insuccesul tau. Daca ati fi pus mana serios pe carte, nu se ajungea aici. Problema nu este doar in Romania, ci cam peste tot. Daca elevul vrea sa invete, va invata, indiferent de cum se comporta profesorul. Insa carte (ca si dragoste) cu sila nu se poate.

  • Lora25ro

   Probabil ca tot profesorii sunt de vina pentru faptul ca tu nu prea stii pe unde se pune o cratima corect….sa nu dam vina pe tine, nu ?

   • Gabriel

    Mie mi-a iesit si un i lipsa la inventar. Da’ poate ca sunt prea chitibusar. Revenind insa la subiect, cred ca educatia porneste de acasa, in cei 7, 8, …9 ani, ca sa o citez pe Simona. Nu trebuie sa ai masterat in psihologie ca sa realizezi ca un copil exploateaza slabiciunile parintilor. Nu sustin nici ca trebuie sa fii vre-un zbir. Va suna cunoscut ceva de genul *Vai, mamica, ce mult v-a dat de scris (sau de citit). Profesorii astia sunt nebuni! (ca sa nu folosesc un limbaj prea colorat)* Credeti ca odrasla mai pune mana pe carte dupa asa o incurajare. Sugestia mea este sa ii tineti din scurt, sa le cunoasteti anturajul, orarul si daca nu va este prea greu,sa renuntati (taticii : la berea de după amiază cu vecinii sau prietenii si mamicile la episodul o mie noua sute nustiucat din telenovela X sau Y) faceti si lectiile cu ei, incepand cu clasa I, nu sariti direct la temele dintr-a XII-a, in ajun de bac. Dupa ce ati facut toate astea, incepand cu clasa I si terminand cu a XII-a nu o sa va intrebati daca va lua bacu’, ci daca va fi intre primii 10-20… din liceul lui.

  • Vlad

   Draga Mihaela, esti analfabeta. Ai reusit performanta de a “strecura” minim 7 greseli de ortografie in cateva randuri. NU, nu e vorba de doar o cratima. Asta se invata undeva pana in clasa a-V-a, deci nu prea are legatura cu bacalaureatul.
   Regret ca ai luat “bac-ul” pt ca fac parte dintre cei care cred ca NU toata lumea trebuie sa-l promoveze.
   Cu siguranta nici macar cei care DOAR scriu corect. Ar mai trebui sa faca dovada ca si gandesc.
   Insa tu ai dreptate. Profesorii sunt de vina! Sa faca bine sa invete in locul elevilor in loc sa stea in concedii!

  • claudia

   se scrie… SPUNEATI…..nicidecum SPUNEA-TI !!!!!