Femeie egal curvă, bărbat egal erou

de Simona Catrina

Îi datorez minunatei mele prietene, Alice Năstase Buciuta, acest material. Ieri, am văzut-o la Nașul TV, dialogând superb cu Mihaela Miroiu, doctor în filosofie, o femeie cu totul remarcabilă, seducătoare. Am privit-o și mi-a salvat ziua pe care o credeam tocită, pierdută, fățuită.

Cu această ocazie, ca să ajungem la stilul nostru de discuție, am aflat ceva uluitor. Când cauți în Dicționarul de sinonime definiția bărbatului și definiția femeii (mă rog, sinonimele…), afli lucruri care pe femei le scot din minți, iar pe bărbați îi scot cel mult din ațipeala orgoliilor. Femeile sunt odioase, bărbații sunt eroi! Vă vine să credeți că niște lingviști români au parafat așa ceva?

Priviți și luați aminte, repet, sunt selecții din dicționarul oficial de sinonime – dictionardesinonime.ro!

FEMEIE PÚBLICĂ s. v. cocotă, curvă, femeie de stradă, prostituată, târfă.
(Dicţionar de sinonime)

FEMÉIE s. 1. (pop.) muiere, nevastă, (fig. şi ir.) fustă. (O ~ cu un copil.) 2. femeie de serviciu v. servitoare. 3. femeie de stradă v. prostituată.
(Dicţionar de sinonime)

FEMÉIE s. v. familie, neam, nevastă, soţie, viţă.
(Dicţionar de sinonime)

BĂRBÁT adj. v. brav, curajos, cutezător, dârz, inimos, îndrăzneţ, neînfricat, semeţ, viteaz.
(Dicţionar de sinonime)

BĂRBÁT s. 1. om. (Femei şi ~ţi.) 2. v. soţ.
(Dicţionar de sinonime)

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

 • http://www.facebook.com/eugenstefan.balan Stefan Balan

  Serios, Simona? Iti asumi in numele tuturor femeilor expresiile “femeie publica”, “femeie de serviciu” si “femeie de strada”.
  Hai “fii barbata” Simona. In loc sa te dai feminista doar de dragul feminismului.
  De ce nu compari doar substantivele, asa cum sugerezi in titlu?

  • Lora25ro

   Nu isi asuma nimic, este oripilata de niste definitii din dictionar, scrise probabil de un barbat cu mintea la fel de ingusta ca a ta.

   • Dan Sociu

    nu sint definitii, sint sinonime; definitiile sint aici -http://dexonline.ro/definitie/femeie

 • Dragos

  Articolul asta m-a facut sa zambesc :)
  Stiam eu ca limba romana e colorata, dar nici chiar asa.

 • http://www.ViermiDeMatase.info/ Andrei

  Cine n-a auzit expresia “erau niste oameni cu femeile”?

 • Dansociu

  confunzi categoriile – sinonimele nu sunt definitii; aici nu e Barbat egal curajos; cuvantul barbat e folosit si cu sensul de curajos (fii barbat); DEX nu are nici o vina pentru felul in care sunt utilizate cuvintele si nu poate inventa alte sensuri; cind o sa se spuna – nu mai plinge, fii femeie, unde femeie o sa aiba sensul de dirz, neinfricat, atunci o sa adauge si dex aceasta utilizare

 • Dansociu

  si, lasind la o parte lingvistica, de cand e odioasa profesia de femeie de serviciu sau cea de prostituata? tu ce profesie ai, Simona?

 • anonim

  articolul este usor manipulator: barbat este si adjectiv, de unde si definitiile respective (curajos, etc), femeie nu .. in fine, in afara de peiorativul utilizat pt barbati.

 • Laura Trifan

  doamnelor, nu e clar ca pe barbati ii irita rau sa fie aduse in discutie asemenea chestiuni?! pana la urma, nu ma pot plange de discriminare, pentru ca sunt o femeie destul de masculina in idei si in comportament, dar….am trecut si eu de faza in care sa tot bat cu pumnul in masa la nuante ca cele pe care le semnalati dvs. ma fac ca nu le bag de seama si zau daca nu sunt fericita.
  si in fond, e chiar asa de rau sa fii (si) curva, pe langa doctor in stiinte, sefa, managerita, amica etc.? oricat de elevati ar fi barbatii, raman niste fiinte simple, care au nevoie de lucruri clare. sa nu uitam ca femeia e un prototip imbunatatit, a pastrat proiectul initial si l.a optimizat. :-))