Hai, fă-o lată-n gara noastră mică!

de Simona Catrina

Am trecut la ora oficială de vară și, evident, această catastrofă a luat autoritățile prin surprindere. Toată țara e cu părul măciucă, de când ceasurile au țopăit cu o oră înainte. Prin contaminare rapidă, televiziunile au picat în obsesia noii stări de fapt.

La Antena3, o reporteroaică feroce hărțuia democratic niște călători din Gara de Nord. Doar că, în rafala ei de întrebări, uita veșnic o particulă: ”În noaptea asta se dă ora, ce faceți?”. În locul abordatei, aș fi întrebat-o unde se dă oră, că aș vrea și eu vreo două kile. În loc de asta, subiecta a răspuns magistral: ”Nu știu, dragă, noi suntem din altă parte!”. Mișto, sper că erau din Australia și-aveau doar o haltă în București. ”Da’ se dă ora peste tot!”, persistă reportera în cuvenita inepție. ”Nu știu, nu mă bag!”, a prevenit-o turista care părea că n-are chef s-o urmărească SRI-ul după ce-și dă cu părerea la TV apropo de fusul orar.

Dacă vă imaginați că porumbița cu microfon s-a descurajat, greșiți amarnic. A sărit pe un civil nevinovat: ”Dacă nu dai ceasul și n-ajungi la timp la gară, ce faci?”. Omul s-a uitat la ea ca la o trezită din criogenie: ”Pierzi trenul!”. La așa întrebare, așa răspuns.

Probabil tot de la ora oficială de vară, care ne-a afectat ciclurile de somn, un crainic de la Realitatea a clacat: ”Aligali… Alegale… Alegatu…”. Sincer vă spun, m-am temut o clipă că face vreun atac cerebral în direct, mă pregăteam să sun la Smurd. Într-un final, și-a revenit în simțiri: ”Legalizarea căsătoriei între persoane de același sex…”. Sau probabil de-asta și-a pierdut uzul rațiunii și-al vorbirii, era scandalizat de proiectul de lege care includea mariajele gay.

Adevărații eroi ai schimbării de oră sunt, însă, cei care – deși li s-a spus de-o mie de ori că se dă ceasul cu o oră înainte – au dat ceasul cu o oră înapoi. Totul e relativ, înaintele și înapoiul sunt interșanjabile. Trebuia să vedeți mutra unei funcționare CFR când a venit unul la ghișeu, la ora 18, și-a cerut politicos un bilet pentru trenul de 16.30. Clasa întâi, vă rog, fiindcă geniile nu merg la grămadă cu lucizii de rând.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

  • angi

    Domnisoara Simona, pe cand o noua carte scrisa de dumneavoastra?