În țara Pepelui, Fuego-i împărat

de Simona Catrina

 

Fuego, artistul poporului, pe numele său din buletin Surugiu Paul-Ciprian, are site oficial. Nicio surpriză până aici. Oh-urile și ah-urile încep abia când accesezi acest domeniu. În primul rând, site-ul lui e fuegofuego.ro, că pesemne fuego.ro era deja șparlit de cineva care-l ține pentru răscumpărare – dacă accesați fuego.ro, o să vedeți că nu e nimic acolo, dă eroare și nenea Google îți spune ”sorry, marș afară”.

Bun, deci pe dublu-fuego ăsta, la secțiunea Biografie, Fuego își ia singur un interviu de 49 de întrebări. un interviu recent mă deconspiră și vă oferă posibilitatea să mă citiți ca pe o carte deschisă” (nu spune cine l-a făcut și unde a apărut, deci e clar că s-a autointervievat până a obosit). Chiar nu mai auzisem de mult asta cu cartea deschisă.

În preambul, Fuego scrie că a luat lecții de canto cu George Grigoriu și Petre Gălușanu, ”mentori spirituali căruia le port o vie recunoștință. Ei m-au deslușit, m-au înțeles, au știut să mă lase să cresc fără să mă umbrească, au crezut în mine”. Bun, apoi trecem la altă secțiune, de știri, unde Fuego ne anunță că în luna mai va fi la Brăila, la Festivalul George Grigoriu, iar acolo adaugă: ”Ma simt onorat ca in cadrul acestui festival, pe data de 18 mai, sa sustin un recital, in semn de omagiu adus mentorului meu spiritual, George Grigoriu, cel care m-a deslusit, m-a inteles, a stiut sa ma lase sa cresc fara sa ma umbreasca, a crezut in mine si caruia ii port o vie recunostinta”.

Penibil. Deci la fiecare secțiune a site-ului folosim aceleași fraze, ușor contorsionate din mers, ca să pară altele. Ca să ne umflăm de râs, vă spun că trubadurul Fuego i-a dedicat maestrului Grigoriu și-o poezie, creație proprie:

Maestre, buna seara, spun
Oriunde-ati fi… in nori, in fum.
Debutul bun mi l-ati marcat,
In muzica m-ati indrumat.
Punand definitiv pariu
Cu arta, George Grigoriu,
Eu cred ca nu v-am inselat
Increderea… si am cantat.
V-am pomenit in acesti ani
De cand plecat-ati la titani”.

Îmi plac la nebunie versificația, subtilitățile retorice. Dar mai ales rima genială pariu-Grigoriu.

 

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

 • Un fan adevărat

  Pe această cale ași dori pentru căci s-ăi fac o sugestie lu maestru Fuego: săș-i cumpere domeniu http://www.adevăratulfuego.ro, ca să moară dușmaniii de necaz care este și ia furat domeniu care ise cuvenea de drept. Na-r avea parte de internet nenorociți ăia care ia luat domeniu la băiat.

  • OM

   Fanule adevaratule, esti prost de behai. Folosirea cratimei iti este complet straina, altfel, tare-n gura… ce n-am vazut… Fuego este chiar un OM ADEVARAT asa ca merita http://www.adevaratul fuego.ro. Hai, unghia-n gat din cauza succesului ADEVARAT al lui Fuego!! Vai de capul unora…

 • Un_posibil_admirator

  Hai, Catrina, si ne-arata cum era cand erai fata: cu minte si cuminte…
  Desi sunt convins ca nu ai avut ocazia sa-l cunosti personal pe Fuego, ca nu ai vazut niciodata, niciun spectacol de-al lui, pentru ca altfel l-ai fi inteles si cu siguranta nu i-ai fi cautat, cu tot dinadinsul (probabil la o comanda remunerata!), nod in papura, trebuie sa-ti multumesc ca astfel am descoperit poate cel mai elegant, mai rafinat si mai decent site al unui artist.
  Stiind ca te straduiesti sa te erijezi intr-o profesionista, nu am inteles, totusi, erorile si afirmatiile tendentioase pe care le-ai strecurat in acest material:
  – Versurile dedicate maestrului George Grigoriu (demers laudabil!) nu-i apartin lui Fuego, ci poetei (dupa cum bine trebuia sa vezi!) Carmen Aldea Vlad, textier foarte apreciat, care a colaborat cu cele mai mari nume din muzica romaneasca;
  – Regretabil este… nu ca artistul a exprimat acelasi gand de recunostinta mentorului sau, George Grigoriu, ci faptul ca un jurnalist cu pretentii ca tine, nu este capabil sa faca acordul corect din punct de vedere gramatical (“mentori caruia” / mentori carora);
  – Ce relevanta are si ce i se poate reprosa cu privire la denumirea site-ului, atata timp cat varianta “fuego.ro” i-a fost “sparlita”, cum foarte elegant te-ai exprimat?!
  – Nu ne intereseaza cine i-a adresat intrebarile din interviu, ci am apreciat raspunsurile sensibile, calde, sincere.
  Indiferent cine te-a trimis la lupta, nu e razboiul tau (tu esti specialista in cel al sexelor!) si, desi ai pierdut, te voi recompensa cu un bilet la primul spectacol al artistului.
  Vei trai o revelatie!
  Sper ca dupa aceea sa-mi poti multumi personal…

  Un posibil admirator, daca promiti ca te faci fata cuminte si nu mai primesti maruntis pentru lucruri ingrate…

  • Vero

   Pare-mi-se că nu Simona este cea care a primit mărunţis…

 • OM

  Iar tu, Catrino, nu stiu cine esti si ca mine sunt milioane…
  Pe Fuego il stiu… si ca mine… milioane… Pentru ca merita…
  Hai, unghia-n gat si tu! Executarea !!!