La așa leafă, așa reporteri

de Simona Catrina

Au fost zile de groază pentru posturile TV. Evident, prompteriștii și reporterii de teren au fost depășiți de situație, în același ritm în care unele mașini erau depășite (fatalmente) de altele. Accidentele și știrile cu pac-pac au umplut jurnalele de știri.

”De vină uneori pentru accidente sunt chiar participanții la trafic: șoferi, motocicliști sau pietoni”, ne asigură un reporter de la B1TV, gâtuit de mândrie. Ei, na… serios, mă? Eu credeam că de vină uneori pentru accidente sunt muștele țețe, subțierea stratului de ozon și îngroșarea obrazului.

La Antena3, o reportereasă trăncănește despre evacuarea Mioarei Roman din viloiul în care ședea. ”Faptele au bulversat-o pe Mihaela Roman”. Atât a avut și ea de ținut minte – că pe fosta nevastă a lui Petre Roman o cheamă Mioara, nu Mihaela – dar a fost greu al naibii, mai ales când ai salariu de 1200 de lei (remunerația medie a unui reporterică de teren din țara noastră).

Tot la Antena3, un anunț umanitar face clăbuc: ”Îl puteți ajuta pe Alexandru să trăiască cu un sms”. Sincer, eu am încercat de multe ori să trăiesc cu câte-un sms, dar până la urmă tot am avut nevoie de hrană, apă și aer.

La RTV, reporterii au scos piedica limbii și limbajului: ”Polițiștii fac cercetări la fața incidentului”, ne asigură gurile-slobode. De asemenea, am aflat că am o vacanță grasă: ”Vacanța de patru zile de Rusalii”. Care patru, frate? Două la primărie, una la prefectură, tot nu iese socoteala. Am avut și vineri zi liberă și eu m-am dus ca toanta la serviciu?

Tot RTV a titrat isteric, toată ziua de ieri, ”Prognoză de coșmar pentru România”. La început, credeam că se referă la prognozele financiare, dar nici măcar asta n-a fost o scuză. De fapt, era vorba de prognoza meteo, ne amenințau că vine un specialist și ne învață minte. A venit dom’ meteorolog și ne-a spus că în iunie e ok, în septembrie e ok și că e posibil ca în iulie și august să fie caniculă.

Sincer, mi se pare o nesimțire să titrezi asemenea aberații, când nu ești acoperit de text și informație. Sunt jurnalist și cunosc disperarea de a stoarce o știre atractivă din orice, însă obrăznicia atinge cifre bulbucate, uneori.

În rest, toate televiziunile au fost treierate de trioul formidabil Claudiu Șatran (soțul studentei criminale Carmen Bejan), Paula Iacob (avocata lui Șatran) și Sorin Dumitrașcu (de la Administrația Penitenciarelor). Au trăncănit aceleași prostii pe toate posturile, erau programați să-și joace cartea. Madam avocat a rostit cuvântul ”legiuitorul” de patru sute de ori, așa că am fugit pe Paprika TV, locul meu secret, plin de bunătăți, unde mă adăpostesc de inepții.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!