Maniere și oportunisme elegante

de Simona Catrina

În vremurile în care trăim, să fii musafir e un fel de job part-time. Mă doare – din fericire, uneori mă și amuză, așa că reacția se estompează frumos – să văd cum aproape toate prieteniile se bazează pe networking, deci pe oportunități (de job, de bani, de suflet, de societate).

Dincolo de asta, nu mai știm, potrivit normelor moderne și fițoase, cum să ne purtăm. Am publicat cu câțiva ani în urmă o carte, ”Codul nebunelor maniere”, iar cei care încă nu au citit-o au impresia că e un cod al politețurilor, scris pe bune. Pe lângă faptul că neg asta în mod oficial (în cartea mea, e vorba strict de relațiile bărbați-femei, cu toate efectele lor secundare), rămânem cu nebunia bunelor și proastelor maniere.

Dăm automat să ne descălțăm când intrăm într-o casă? Așteptăm să ne dea gazda peste mână când ne dezlegăm șireturile? Bunele maniere spun că nu, însă la români (inclusiv – sau mai ales! – la românii din diaspora) obiceiul este să-ți scoți încălțările la ușă, indiferent dacă afară e noroi sau uscat. Cei care plătesc 30 de ani rate la casă, în America, nu vor accepta niciodată să le zgârii parchetul nici nu șosetele tale flaușate, darămite cu vreun pantof. Dacă ai putea să-ți scoți și unghiile, ca să nu scape vreuna pe parchetul lăcuit, ar fi grozav, te-ai dovedi un musafir cu bun simț.

Aștepți să ți se spună de trei ori să mănânci, ca să te apuci să molfăi ceva, în sfârșit? Mulți cred că e mai politicos să te lași rugat, când în realitate adevărata impolitețe e să nu-ți bagi botul în ceea ce ți se pune în față, ca și cum nu ți-ar plăcea. În alte țări, o singură dată ești invitat să mănânci, dacă vrei, bine, dacă nu, să fii sănătos (și flămând). La alții, e o impolitețe din partea gazdei să tragă de tine ca să bagi ceva pe gât.

Fițele vor contribui la infarctul meu, peste niște ani, vă spun asta drept mărturie în procesul verbal pe care-l va face Smurd-ul, la vremea cuvenită. În ultima vreme, din ce în ce mai mulți fițoși, care întrețin prieteniile doar din oportunism, îmi ridică tensiunea și-mi coboară moralul.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!