Meteorologii (i)responsabili

de Simona Catrina

Cea mai bună meserie din lume e asta de meteorolog. E cel mai relaxat program și cea mai nesimțită responsabilitate. În sensul că nimic nu se potrivește, dar Protecția Consumatorului n-are grijă de norii noștri.

De multă vreme, m-am băbit și ascult buletinele meteo, în ideea că ele dau vreun indiciu asupra zilei următoare, asupra speranței următoare. Nu se potrivesc aproape niciodată, e o continuă bătaie de joc.

Acum câțiva ani, primul ministru din Canada (țara mea adoptivă) s-a jurat că va penaliza, financiar și moral, meteorologii din provincia Ontario, fiindcă ăștia nu făceau nimic decât să abereze. Vorbeau prostii, nimeni nu punea preț pe prognoza lor. Nu se adeverea niciodată. După intervenția premierului, și-au luat seama, au început să fie mai conștienți de rolul lor social.

Sunt și excepții, și meteorologi buni, nu vreau să mă înjure acum toată breasla, însă nu pot să nu văd lucrurile făcute de mântuială.

Niciodată n-avem prognoze viabile, dar ne prefacem că le credem, fiindcă avem tendința să căscăm gura la tv, la buletinele meteo, la site-urile meteo. E foarte ușor să-ți bați joc de orice meserie din țara asta, de orice apucătură. Dar unii meteorologi, alături de cei acuzați că organizează carteluri ciondănite cu legea, sunt breasla care câștigă necondiționat.

Asta-mi aduce aminte de horoscopiștii patriei, nu vreau să vă stric cheful, dar mâine vă spun cum se fac horoscoapele din ziare și reviste. O să aveți un șoc.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

  • http://profile.yahoo.com/AD5SG5OIE5OWXIVIDW5FHN3VYY Kristy

    Ia-mă și pe mine in țara ta adoptivă :))

  • Marieta_Ioana

    Am lucrat 17 ani ca meteorolog, e adevărat că nu la prognoză ci la radar. E jucăria aia care vă arată vouă la televizor petele alea drăgălaşe numite nori şi felul în care se foiesc ei pe cerul patriei. Nu m-am oprit aici ca să te înjur ci pentru nişte necesare precizări.
    Ceea ce primeşte publicul larg este un buletin meteo înghesuit în maximum un minut dacă nu e vorba, Doamne fereşte de inundaţii sau viscole de tip urgie. Pentru că, nu-i aşa, minutele sunt scumpe la televiziuni. Cum să dai într-un minut o prognoză pentru o ţară împărţită în zone cu specificitate net diferită una faţă de cealaltă. Pentru că, stimată doamnă, niciodată climatul din Transilvania cu faimoasele ei zone depresionare nu va fi acelaşi cu cel din câmpia de vest, dar care e aproape identic cu cel din Ungaria. Cum vestul ţării nu face parte din Ungaria şi nici invers, ne mulţumim cu ceea ce ne dau televiziunile. În egală măsură sudul ţării este bântuit de cu totul alţi curenţi atmosferici, Bărăganul fiind pricina unor temperaturi cumplite, vara şi sursă de viscol iarna. Iar draga noastră Moldovă se înfrăţeşte din punct de vedere meteorologic cu surioara ei de peste Prut.
    Nu vreau să-i scuz pe meteorologi, ca orice ştiinţă care se bazează exclusiv pe concluzii statistice combinate cu fizica atmosferei, mai dă rateuri. O zi bună vă doresc!