Negru ca durerea corbului

de Simona Catrina

Vă rog frumos să-mi spuneți și mie ceva: s-a vindecat cineva vreodată de reumatisme sofisticate sau, mă rog, de banalele dureri articulare după împachetări în nămol? Aud? N-aud nimic.

Sunt la mare și, în jurul meu, jumate de plajă e tuciurie. Nu de la soare, nu fiți naivi, acum nu se mai poartă bronzul (decât la Olimpiadă, unde mai mult de-atât nu suntem în stare să luăm, dar mă rog). Toată lumea vrea pe plajă, însă nu vrea nimeni soare, paradoxal. Populația e cuibărită sub umbrele de paie, stuf sau acryl.

În schimb, văd foarte mulți fârtați care se înnămolesc, în nădejdea că le trece artrita. Foarte frumos, apreciez tenacitatea! Totuși, în afară de mirosul puturos, nu adulmec alte schimbări în peisaj. Trăim vremuri în care medicina vindecă anumite forme și stadii de cancer, dar nu e în stare să vindece grăsimea sau durerile de șale.

Obezii și anchilozații sunt dați pe mâna vracilor, a pastilelor dubioase, a aparatelor tâmpite, în timp ce Premiile Nobel merg, firește, către cei care se ocupă de bolile serioase. Stau și mă-ntreb (fiindcă oricum n-am ce face sub umbrela asta care-mi taie soarele cel cancerigen) dacă sunt mai serioase bolile mai frecvente sau cele mai grave. Unora, răspunsul li se pare logic și mă vor face cretinică, în sensul că, my God, evident că bolile grave sunt mai grave! Dar când văd atâta lume bătută de soartă, soare și nămol, mă apucă, vorba poetului, o tristețe iremediabilă.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100002373215959 Camelia Giurgiu

  Aaaaa… eu cred ca doar incerca sa se “familiarizeze” cu pamantul si cu ideea ca suntem efemeri. :D “Ne intoarcem la pamantul din care am fost creati.” (Biblia)

 • A Breeg

  Dar cred ca senzatia de dupa, cand se spala de toate namoalele, e absolut divina! Poate ala o fi tot farmecul…

 • Irisbcc

  Namolul probabil vindeca dar pus min 7 – max 10 zile de tratament la Eforie Sud sau Techirghiol si spalat in minunatul las sarat.
  Oamenii care il cumpara de pe plaja din mamaia de la vanzatorii ambulanti, care mai vand pe langa namol (care evident contine 20% namol si 80% pamant de flori) si gogosi cu salmonela, fructe cu salmonela, porumb cu salmonela (salmonelei ii este imposibil sa nu se dezvoltare cand conditiile sunt propice: 45 grade C si mediu umed, mizerie), nu rezolva nimic din contra sunt pacaliti.

  • Rossi

   salmonella de care amintesti da dreaq coltu la 38 de grade C…

 • Jolie

  Eu mai merg la Lacu Sarat cand ma duc la rude la Galati. Alte proprietati miraculoase nu cred sa aiba, dar parca imi face pielea mai fina…

 • Namol

  Ai dat macar asa la misto cautare pe net sa vezi ce “stie” sa faca namolul ala de la Techirghiol? Adica ce sunt, doctorii si profesorii universitari care au studiat “problema”, in fata unei jurnaliste ca tine

 • Haimaisimona

  Haide sa i spurcam pe sportivii care nu au luat decat bronz la olimpiada, ca doar am pus si noi umaru la efortul depus de ei, mnu?

 • Andor74

  Era un banc pe net… “Se cheltuie mult mai multi bani pentru mariri de sani si penisuri decat pentru Alzheimer. Corespunzator, peste 50 de ani toata lumea va fi superdotata dar din pacate nu vor sti la ce le foloseste”

 • Mariadomsa

  Imi pare rau sa va spulber iluziile, dar “namolul” de la Techirghiol nu ami exista demult, iar in locul lui este adus un minunat namol de la lacurile sarate de la Turda, dar care nu are absolut niciun fel de beneficiu medical. Lacurile alea in schimb sunt bune

 • malice

  Namolul ajuta in diverse afectiuni, poti sa citesti aici:
  http://www.clicksanatate.ro/La-ce-ajuta-cura-cu-namol_0_3115.html de ex, sau sa dai singura search pe net…

  eu am facut o cura de 5 zile la lacul Ursu si am vazut rezultatele ;)