O, pașă de la pașapoarte, cât de darnic ești!

Simona Catrina

La Direcția Generală de Pașapoarte din România, angajații sunt dispuși pe căprării: directori, contabili, șefi serviciu, ofițeri, agenți, civili și șefi birou. În statul de plată pentru februarie 2012, un civil a încasat suma intimidantă de 53 de lei. Nu-mi dau seama ce-a putut presta civilul pentru contravaloarea a o sticlă de vodcă.

Un ofițer de pe lista celor plătiți de Direcția Pașapoarte a primit 84 de lei, pe februarie. Voi vorbiți serios? Și ne mai mirăm că unii au câte opt pașapoarte, pe nume diferite. Dacă știe cineva ce face un ofițer pentru 84 de lei pe lună, e rugat să ne scrie pe adresa redacției, crăpăm de curiozitate. Probabil basculează scrumierele directorilor. Dar și pentru asta trebuie să vii la program, iar abonamentul cumulat pe RATB și Metrorex costă 85 de lei.

În aceeași instituție, există agenți care câștigă (dacă ne putem exprima așa) 370 de lei pe lună, alți agenți care câștigă 770 de lei pe lună, alți agenți care câștigă 1530 de lei pe lună. Sunt ofițeri cu 3000 de lei, sunt ofițeri cu 1200 de lei. Statul de plată nu le spune gradul, îi ofițerește pe toți deopotrivă, la derută.

Direcția Pașapoarte lipește pe site lista cu salarii, crezând (sau sperând că noi vom crede) că asta înseamnă transparență. Dar nu avem nume, ci avem doar funcții și sume. Dacă o nevastă vrea să verifice salariul consortului, bănuind că nu-i spune adevărul, n-are cum. Ia lista la puricat și vede acolo un roi de agenți – de unde să știe care-i al ei? El îi va spune că e ăla cu Agent = 567 lei. Ea va bănui că el e ăla cu Agent = 3340 lei. El va amenința că-și dă demisia, ca să vadă ea că el se biiiiip!… pe leafa ălora de la Pașapoarte. Iar ea îi va spune că, dacă-și dă demisia de la Pașapoarte, poate să se ducă-n biiiiip!-ul mă-sii, cu pașaport diplomatic, cu tot.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!