Salam Alekkum și Sibiu

de Simona Catrina

În Noaptea Albă a Manelelor la Taraf TV (am aflat că există așa ceva), eu nu vreau să scriu despre guristul Salam, ci despre salam pur și simplu. Bunăoară, salamul de Sibiu are site, fraților (sibiusalam.ro). Un site prost, unde majoritatea secțiunilor sunt goale, doar fațada are cărniță marmorată.

Mai sunt unii care au făcut un site cu ”mezeluri de familie”, unde salamul Victoria e bulibașă. El conține, potrivit producătorilor, ”Membrana artificiala necomestibila. Ingrediente:carne porc lucru, slanina, apa, proteina vegetala din soia, amidon alimentar, sare, condimente si extracte naturale din condimente, stabilizatori (polifosfati de Na, K, Ca, citrat trisodic), aroma si potentiator de aroma (glutamat de sodiu) antioxidant (izoascorbat de Na), agent de ingrosare (caragenan,guma Konjak), dextroza, colorant natural(carmin), conservant(nitrit de sodiu)”.

Deci salamul conține orice în afară de salam.

Există și site-ul plescoi.ro, site-ul dedicat (ați ghicit) cârnaților de Pleșcoi. ”Plescoiul (sic!) este facut dupa o reteta traditionala din zona Buzaului, din carne de oaie cu usturoi si ardei iute, trasa in mat subtire, presati, uscati si afumati. Din cauza procesului de fabricatie complex (4-5 zile), Plescoii (sic!) au disparut o perioada lunga de timp de pe mesele restaurantelor cu specific traditional romanesc. Sfaraie si pocneste in gura, cel mai degraba alaturi de o mamaliguta “pripita” sau paine de casa. Cere neaparat o tuica de pruna inainte sau un vin rosu, aspru si sec, dar merge foarte bine si cu o halba de bere rece”.

Ce-am reținut noi din această bucată de lectură? Ce-a vrut autorul să exprime prin acest fragment? El a dorit să spună că un cârnat, fie el și de Pleșcoi, pocnește în gură. Căci câtă lume ar dori cârnați nepocnitori?

După ce-am ascultat șunci, salamuri și pleșcoi, cred că totuși Taraf TV are mai puțin colesterol. Și, dacă ar fi să-l cred pe Mencinicopschi, are și mai puțin monoglutamat.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!