Un comisar amuză. Un text, l-am ciuruit!

de Simona Catrina

Când comisarul-șef Nicușor Dulgheru, redactor-șef al revistei Poliția Română, s-a apucat anul trecut de niște cursulețe de redactor, toată lumea râdea pe înfundate sau pe desfundate, în sensul că angajații se hlizeau pe ascuns, iar presa la vedere. Evident, se cârcotea că numai la o publicație scoasă pe banii Ministerului de Interne poți să ajungi mai întâi redactor-șef și abia pe urmă te trimit ăia de la Resurse Umane să faci cursuri de redactor (lucru dovedit în presă cu depeșe-n facsimil, în august 2011).

Ei, dar iată că lui dom’ comisar i-a folosit școlicica de presă. Am descoperit, în cel mai recent număr al revistei Poliția Română, editorialul lui Nicușor Dulgheru. Emoția acestei lecturi nu cunoaște liman. E o compunere inestimabilă despre cum a venit primăvara și cum îmbobocește ea în cugetul nostru, al tuturor.

Textul începe cu un comunicat de maximă importanță: ”Cel puțin din punct de vedere calendaristic, putem spune că a venit primăvara”. După care sclipirile de geniu nu mai contenesc: ”Un anotimp al redeșteptării la viață, al optimismului și încrederii în viitor, al inefabilului și sensibilității”. Mă întreb dacă domnul comisar știe ce înseamnă ”inefabil”.

Mă rog, mai departe: ”Ne îndreaptă privirile și sufletul spre curcubelul (sic!) bucuriilor”. Prin această propoziție dezvoltată, autorul a vrut să sugereze, metaforic, faptul că departamentul Corectură nu se achită cum se cuvine de sarcinile ce-i revin.

”Să ne plecăm frunțile peste splendoarea începutului a toate (sic!) și, adunând în căușul inimii roua luminii, să i-o dăruim întreagă, ofrandă și clipă de speranță”, mai metaforicește comisarul. Zici că-i tradus cu Google Translate după încercările poetice ale adolescentului american ciupit de goange metafizice.

Pe urmă, editorialistul cu epoleți ne spune ce năzuințe nutrește polițistul român: ”Polițistul continuă să spere (…). Că va trudi pentru siguranța cetățenilor săi”. Am o bănuială că polițistul nu-i angajat ca să spere că va trudi, ci chiar ca să trudească. Dar judecând după scenele cu pac-pac din Dorobanți, se pare că mai-marele revistei are dreptate, deocamdată s-au limitat la a nădăjdui.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

 • Radu Corbu

  Nu am ideie, cine patroneaza acest editorial si nici nu ma obosesc sa aflu. Concluzionez insa, ca merita sa-mi las amprenta, printr-un comentariu la moda.
  Un fenomen in ascesiune, singurul pe buzele majoritatii cetatenilor, care-l aseaza pe podiumul celor celor mai interesante partide. Partidul Poporului-DD,prin caracteristicile sale il face deosebit fata de celelalte partide, cu renume terfelit, prin cinci aspecte: 1) E format de jos in sus prin organizatiile teritoriale,dintre cei mai buni cetateni ai comunitatilor, pe forte proprii, ficare daruindu-se fizic si material. Multe din spatiile filialelor, au sediile in case private,altele platite prin contracte de inchiriere de catre mambrii partidului.Adunarile generale,tinandu-se in spatii mult mai mari, cu costuri la fel de mari. 2) Cele 21 de programe, ce cuprind100 de masuri de inbunatatire a politicilor si legilor actuale,avand in continut metodologii si studii de impact, al fluxului monetar bugetar similare statelor emergente BRICS, 3) Partidul Poporului are ca Presedinte pe SIMONA MAN, singurul partid in istoria Romaniei condus de o femeie,( nepoata Gen Averescu care a infiintat PP, intre cele 2 razboaie mondiale). Politicile sale de promovare a femeii in societate, a natalitatii si inbunatatirii demografiei nationale. 4) Specialistii programului ,vor ridica trepta nivelul de trai al cetateanului de rand, Astfel ca politicile de reforma si modernizare prin fraudare, desfiintari si demitari, dupa modelul FMI, vor disparea. 5) PP-DD, s-a nascut din setea poporului de dreptate, de starpire a tradatorilor mana-n mana cu FMI-ul si a celor ce ne-au umilit si badjocorit. Pentru instituirea unui Tribunal Extraordinar al Poporului, care sa judece in 3 schimburi cu regim de urgenta, tuote dosarele privind fraude in avutul opstei si a tuturor jafurilor si actelor de coruptie.
  Doar asa existenta noastra va avea o motivatie pe acest meleag, incat mandria si demnitatea, sa reanvie pe chipurile noastre brazdate, de griji si nevoi. Sper ca bunul Dumnezeu sa ne lumineze mintile incat, printr-un vot intelept ,sa ne schibam destinele programate spre pieire.

  • Old John Wheel

   Bun partid! Păcat că nu sunt destule locuri la spitalul 9, să-şi cazeze membrii, preşedinţii, fondatorii şi susţinătorii!… :))

   • unmihai

    Au bagat net si la spitalul 9. Acolo e Comitetul Central

 • Radu Corbu

  Politia romana, militia de alata data, nu a fost ostila poporului, nici atunci nici in prezent, ba mai mult decat atat chiar au solidarizart cu protetatarii din piete.
  Un motiv un plus sa nu- i etichetem ca instrument de opresiune, ca pe jandarmi.
  Poporul va da cezarului, ce-i al cezarului, nu un articol doua, din te miri ce editura.

 • horace

  Haideti mai ca si politistii din Londra ar scrie compuneri din astea. Ideea e ca aia sunt doar meseriasi. Politistii londonezi nu “nazuiesc pe piscuri mai inalte”, cum ar scrie respectivul, ci doar stiu sa isi faca meseria. Si e indeajuns.