Vreți să vă cununați civil în weekend? Șpaga = 200 de lei

de Simona Catrina

Un coleg de-al meu de redacție urmează să cunune doi tineri care-și vor uni destinele, nu-i așa, în fața Lui Dumnezeu. Doar că până la Dumnezeu te mănîncă sfinții și Starea Civilă. Și te mai mănâncă spinarea să te cununi în weekend, că așa-i frumos.

Viitorul fin al colegului meu a mers la Starea Civilă de pe lângă primăria unui sector bucureștean, ca să-și ouă actele necesare.

Să fie clar, aș fi menționat sectorul. N-o fac nu pentru că mi-ar fi teamă de procese (am dovezi și martori dispuși să vină în instanță, deci câștig procesul sigur, cum am mai câștigat atâtea, la viața mea). Nu menționez sectorul doar fiindcă știu sigur că asta se petrece și în alte sectoare, și în alte orașe, deci n-ar fi corect să latru doar la unii. Oricum, dacă se autosesizează vreun for care dorește să investigheze ceva util DNA-ului, știe unde mă găsește – aici!

Bun, deci viitorul ginerică s-a dus la Starea Civilă și-a zis așa: Doamnă, vreau să mă cunun în weekend. I-a împins funcționarei claia de acte, între care strecurase (așa cum auzise că se practică) modesta sumă de 50 de lei. Madam de la ghișeu s-a umflat ca un furuncul: vai de mine, drept cine mă luați, n-avem nevoie de banii dumneavoastră, pur și simplu nu se poate face nimic! Nu avem locuri! Vă cununați joi sau deloc!

Omul nostru s-a scărpinat în cap și a acceptat joia respectivă, luându-și înapoi bancnota, rușinat. Chiar se pregătea să conchidă că s-a topit corupția în România, că o fi venit vreun Vlad Țepeș la DNA și-a băgat spaima-n sistem.

A doua zi, i s-a plâns unui prieten. Când a auzit ăla detaliile, a sărit ca o floricică de porumb în microunde: Ce, mă?! Numa’ 50 de lei?! Ești cretin, păi scorul e de 200 de lei, știe orice prost. D-aia te-a refuzat femeia, că ai dat prea puțin. Eu și încă vreo patru tovarăși de-ai mei am dat câte două milioane și ne-am cununat sâmbăta, ca boierii. Nu joia, ca meltenii!

Viitorul mire a rămas cu maxilarul crăcănat. Pe urmă, a mai pus întrebări și-a aflat adevărul crud: așa era. Toată lumea dăduse două milioane, lui unde-i fusese mintea de-i strecurase ăleia doar 500.000? Pfffuuuu…

Din naivitatea celor pățiți, noi rămânem cu ceva util: dacă vreți cununie de șmecheri, adică sâmbăta (hai, duminica, treacă de la noi), costă cel puțin 200 de lei (două milioane vechi), sleite cam între copia după buletinul miresei și analizele medicale.

Daca iți plac articolele noastre, da-ne LIKE pe Facebook!

 • Nicolas Carmen

  “Meltenii” fiind cine mai exact?!?… Lipsesc din Ro de 18 ani, incat intelesul anumitor cuvinte-mi scapa. (in DEX am gasit momentan doar: “melean/meleni”. :-) )
  E stiut ca Romaniei i-a convenit mentalitatea otomana, pe care si-a insusit-o si-nca si-o pastreaza cu strasnicie: ciubucul de la ei (turci) ni se trage, restul dezvoltand in stilul nostru tipic romanesc: spaga, bacsis, mita, spert.
  Iar pentru ca-n anumite regiuni romanesti “spaga”-nseamna doar “cenusa”, doresc din tot sufletul intregului popor roman sa se aleaga praful, pulberea si s-ajunga doar CENUSA intreaga “spaga” actuala romaneasca…

  Pentru disparitia “spagii romanesti” sunt necesare nenumarate Legi GUVERNAMENTALE.
  Apoi dispar risipindu-se instantaneu ca potarnichiile.

  Doar ca TOATE aceste LEGI GUVERNAMENTALE nu vor apare curand.
  Ghiciti DE CE?!?

  Caci insusi guvernul romanesc este CORUPT!!!

  Avem un Guvern de tot rasul pe plan international, format din guvernanti de tot rasul, corupti, care nu functioneaza decat cu “spaga”.
  Incat, bietul om de rand si functionar (fie el chiar si doar de la Primarie) cum sa fie ALTFEL?!?
  CUM sa se opuna el unui sistem intreg corupt?!?

  Eu mi-as da demisia imediat in secunda urmatoare, desigur, doar ca marea majoritate inoata cu “valul” actual…

  Cica daca nu iei “spaga” nu esti in rand cu “lumea” actuala romaneasca, care dateaza mai exact de cand ne-au cotropit turcii si ne-au transformat in pasalac turcesc…

  Un istoric si-un psiholog ar explica cel mai bine “natura” romaneasca, intregu-i mecanism, cu origini si cauze…

 • Gigi

  La Brasov e cu chitanta ( cred )m 260 lei sambata si 170 duminica. Cel putin sumele sunt puse clar la avizier. In timpul saptamanii te cununi moka.

 • Alina

  Asa stiu si eu ca in Brasov este cu taxa. In Constanta, nu se poate. Decat daca te faci cetatean al vreunei comune din vecini si te cununi acolo in weekend.

 • http://www.zaqk.ro/ zaqk

  Timisoara permite doar vineri sau sambata. In rest e pauza :)

 • Radu

  Deci articolul este despre o functionara care a refuzat spaga?
  Nu cred ca te va da cineva in judecata pentru asta.

 • Claudia

  Acum doi ani cind m-am casatorit, in Bucuresti, nu s-a pus problema de spaga – pur si simplu ne-am dus din timp la oficiul starii civile, am zis ca am prefera simbata, si una din doamnele de acolo ne-a trecut intr-un catastif. Asa ca povestea de mai sus mi se pare un pic dubioasa.

 • Alina

  Ah, si mai este o chestie in Brasov. Taxa obligatorie daca vrei sa faci poze, alta taxa daca vrei sa filmezi…. respectiv sa fii pozat sau filmat. Misto, nu?

 • http://yutero.com/ Yutero

  Na asta-i chiar culmea… :))