Ce influenţează atractivitatea în cuplu?

Comportamente dependente de atractivitate

Stiaţi ca elefanţii de mare consuma aproape o jumătate de tonă de grăsime în timpul ritualului de împerechere anual? Multe animale consuma mult timp şi energie pentru ritualurile de împerechere. Comportamentul uman e şi el dependent de selecţia sexuală. Zi de zi ne implicăm în acţiuni de atragere sau menţinere a unui partener de cuplu.

Dorinţa, conştientă sau inconştientă, de a fi mai atractivi stă la baza multor creaţii artistice. Căutarea atractivităţii generează şi diverse acţiuni în vederea obţinerii unui statut social mai bun. Darwin susţinea chiar că limbajul s-a dezvoltat ca o metodă de sporire a nivelului de atractivitate.

Cum fiecare persoană are propria subiectivitate senzorială, nu e deloc de mirare cât de mare e diversitatea acestei lumi, care caută să fie cât mai atractivă. În cadrul selecţiei sexuale, bărbaţii se adaptează la ce-şi doresc femeile şi invers. Preferinţele sexuale se adaptează la ceea ce este disponibil şi invers. Nu e un proces unidirecţional, e o adaptare continuă, după celebrul principiu darwinian al supravieţuirii celui mai bine adaptat.

Atractivitatea şi credinţa în suflete pereche

Senzaţia de atracţie erotică e un cumul senzorial: tactil, vizual, olfactiv, auditiv şi gustativ. Imaginile mintale asociate unor idealuri feminine sau masculine, imaginea modului în care decurge un act sexual ideal, diversele sentimente de vulnerabilitate, responsabilitate, ruşine, asociate acestor percepţii, pot influenţa considerabil nivelul atractivităţii cuiva. Imaginile sexuale mintale sunt atât de importante încât pot afecta semnificativ satisfacția în cuplu și satisfacţia sexuală.

Vestea proastă e că e puțin probabil să găsim un partener care să corespundă cu totul idealului prezent în mintea noastră. Există puține șanse ca cei ce sunt într-o relație de cuplu de ceva timp să nu fi găsit unele defecte la partenerul de cuplu. Şi nu rareori se poate ca însăşi credinţa ta în suflete pereche să-ţi deterioreze atracţia sau satisfacţia sexuală.

Uneori persoanele ce sunt nemulţumite în relaţia de cuplu nu sunt cele ce îşi doresc calităţi fizice speciale de la partenerii de cuplu. Sunt mai degrabă acele persoane ce considera că nu şi-au găsit o pereche pe măsura propriilor calităţi sufleteşti.

Vestea bună e că pentru a fi fericiți în cuplu nici nu avem nevoie de un astfel de partener. Nu avem nevoie de cineva care să bifeze la maximum toate căsuțele din idealul nostru mintal de atractivitate fizică. Citeşte aici mai multe despre cum credinţa în suflete pereche poate să influenţeze negativ satisfacţia sexuală

Echilibru în filtrele relaţionale

Când anul se înnoieşte, multe persoane îşi pun întrebarea dacă anul cel nou o să-i aducă mai aproape de partenerul de cuplu ce-l doresc. Întrebarea poate să apară la persoane ce tocmai au ieşit dintr-o relaţie de cuplu ce a avut un impact emoţional semnificativ sau la persoane aflate deja într-o relaţie de cuplu care le nemulţumeşte.

Indiferent dacă tu, partenerul de cuplu sau amândoi aţi decis să încheiaţi o relaţie ce a durat ceva vreme, e posibil ca dorinţa ta de a fi într-o nouă relaţie să te facă să nu te comporţi aşa cum eşti cu adevărat. În căutările tale e important să incearci să păstrezi echilibrul în filtrele tale relaţionale şi în evaluarea atractivităţii unei persoane Citeşte aici mai multe despre puterea de a o lua de la capăt în relaţia de cuplu, despre calea de mijloc între o ‘încredere oarbă’ şi o neîncredere accentuată.

Iar dacă ai nevoie de sprijinul unui psihoterapeut pentru a învăţa ceva din relaţia în care ai fost, pentru a nu repeta aceleaşi erori sau pentru a da ‘restart’ unei relaţii, poţi programa o sesiune de terapie de cuplu trimiţând un mesaj la 0724 232 893. Sesiunile se desfăşoară fie online fie la cabinetul psihologic Rareş Ignat ACORD, Bucureşti.

Te-ar putea interesa si

Vezi si

Ajuta-I SA VADA ca nu sunt singuri – campanie sociala AVISIA

AVISIA.RO DONEAZA 1 PERECHE DE OCHELARI DE VEDERE, LA FIECARE 5 OCHELARI DE VEDERE VANDUTI Magazinul online de ochelari AVISIA, cu...

Consultant fonduri europene

Cashconsult.ro  oferă pregătirea și gestionarea proiectelor europene în cadrul tuturor programelor europene și de finanțare. Firma de consultanță oferă consiliere cu privire la soluțiile specifice legate de...

Cum să alegi un pătuț din lemn pentru copii

Pe lângă cărucioare și scaune auto, părinții au nevoie și de pătuțuri din lemn pentru copiii lor. Acesta trebuie ales cu înțelepciune și cu...

Producție cabine de pază și toalete ecologice

Ibra Distprod oferă o soluție de toalete ecologice, accesibile si durabile pentru cei care trăiesc în cabine de pază, case mici, bărci sau rulote....

Trimite felicitări de Paște celor dragi

Se apropie marea sărbătoare a Învierii Domnului! În selecția site-ului de știri din Alba Iulia vei găsi felicitări de Paște pentru familia și prietenii...