Cele mai importante beneficii ale silimarinei

Silimarina, substanța activă din compoziția plantei de armurariu, are proprietăți antioxidante, antivirale și antiinflamatorii, motiv pentru care se recomandă în multe probleme de sănătate, de cele mai multe ori sub formă de supliment alimentar.

Acest compus polifenolic se extrage din semințele armurariului și se folosește de secole pentru multiplele sale beneficii pe care le are asupra ficatului. În compoziția silimarinei se găsesc 3 componente principale: silibinina, silidianina și silicristina. Dintre aceste trei componente, silibinina este cea mai activă și este responsabilă de majoritatea proprietăților terapeutice ale silimarinei.

Silimarina e folosită ca tratament pentru afecțiuni hepatice 

Extractul de silimarină este folosit drept tratament adjuvant pentru afecțiuni precum hepatită, ciroză sau steatoză hepatică. Mai mult decât atât, silimarina protejează ficatul de toxine, îmbunătățind funcțiile acestuia atunci când nu mai funcționează corespunzător. 

Silimarina tratează bolile neurologice 

Planta Silybum Marianum sau armurariul tratează de secole condiții neurologice precum Parkinson sau boala Alzheimer. Având proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, silimarina are rol neuroprotector și are capacitatea de a preveni aceste afecțiuni ale celulelor nervoase. 

Silimarina asigură protecția rinichilor și a vezicii biliare 

Silimarina are același efect asupra rinichilor, așa cum se întâmplă și în cazul ficatului. În plus, silimarina are rol în prevenirea calculilor biliari, stimulând funcția renală. Totodată, armurariul ajută la detoxifierea rinichilor și a vezicii biliare. 

Silimarina îmbunătățește digestia 

Extractul de silimarină contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv prin stimularea enzimelor și prin producția bilei. De asemenea, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, silimarina menține sănătatea mucoasei intestinale. 

Produsele naturale cu silimarină au multiple beneficii asupra organismului. Printre acestea, mai puteme enumera următoarele:

1. Tratament adjuvant în afecțiunile hepatice: Cercetătorii italieni susțin că silimarina este folosită ca tratament adjuvant pentru persoanele care suferă de hepatită, steatoză hepatică și ciroză. În plus, extractul de silimarină apără ficatul de toxine precum amatoxina, care este produsă de ciupercile otrăvitoare și poate fi mortală odată ce este ingerată.

Alte studii conduse de cercetătorii chinezi arată că extractul de silimarină îmbunătățește funcțiile ficatului atunci când acest organ este inflamat sau nu mai funcționează în mod corespunzător.

2. Previne declinul mental: Armurariul este folosit de secole ca remediu tradițional pentru condițiile neurologice precum Alzheimer și boala Parkinson. Datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante ale silimarinei, armurariul are rol neuroprotector și poate preveni declinul mental, potrivit cercetătorilor iranieni.

În studiile efectuate pe animale, oamenii de știință au descoperit că silimarina previne oxidarea și deteriorarea celulelor creierului. În plus, armurariul are capacitatea de a reduce numărul de plăci amiloide din creierul animalelor care suferă de Alzheimer. Aceste plăci sunt grupuri de proteine amiloide care se pot acumula între celulele nervoase odată cu înaintarea în vârstă și sunt depistate într-un număr foarte mare în creierul persoanelor cu Alzheimer.

3. Are rol protector asupra sistemului osos: În urma studiilor de laborator, cercetătorii coreeni au descoperit că silimarina stimulează mineralizarea osoasă și poate preveni reducerea densității osoase, mai ales în cazul femeilor aflate la postmenopauză.

4. Poate ține sub control nivelul zahărul din sânge: O cercetare realizată în cadrul Departamentului de Nefrologie al Universității de Medicină și Farmacie Gr.T. Popa din Iași, România, arată că persoanele care administrează în mod obișnuit silimarină au înregistrat o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge și a HbA1c, un test de sânge utilizat pentru diagnosticarea și monitorizarea persoanelor cu diabet. Esteto.ro are o multitudine de produse cu silimarină la preţuri atractive.

Te-ar putea interesa si

Publicitate

Vezi si

Un cadou deosebit pentru un sărbătorit drag

Se apropie ziua prietenei dumneavoastră. Nu știți ce surpriză să îi pregătiți. Doriți un cadou simplu, elegant și de bună calitate de care să...

Consultant fonduri europene

Cashconsult.ro  oferă pregătirea și gestionarea proiectelor europene în cadrul tuturor programelor europene și de finanțare. Firma de consultanță oferă consiliere cu privire la soluțiile specifice legate de...

Ești adult și nu știi să înoți? Mergi la cursuri de înot pentru adulți

Este mult mai ușor să-i înveți pe copii să înoate la cursuri înot copii, deoarece instinctele sunt încă suficient de puternice, iar fricile de...

Tu cum te impaci cu singuratatea?

Singurătatea poate fi ceva greu de tolerat. Însă chiar dacă suntem fiinţe sociale, chiar dacă suntem orientaţi către a avea relaţii cu alţi oameni,...

Internetul istoric si evolutie

Internetul istoric si evolutie Astăzi când cei mai mulți dintre noi avem acces nelimitat la internet, cu...